• Pieter Aalbers: ,,Hoop dat iedereen met trots Koningsdag viert. -

    Menno Ringnalda

'Trots dat Koningsdag bij Mariënhof begint'

AMERSFOORT Alle spanningen van de afgelopen periode kwamen er bij Pieter Aalbers uit toen hij te horen kreeg dat Koningsdag bij de Mariënhof begint. De pandbewaarder investeert in restauratie, restyling en verduurzaming van het schitterende pand en dat bezorgt hem zo nu en dan een slapeloze nacht. ,,Wij willen de Mariënhof teruggeven aan de stad. Het is dan mooi dat Koningsdag hier start."

Jeroen van der Veer

Al eerder had Pieter Aalbers aangekaart dat de koninklijke familie welkom was en vlak voor de bekendmaking van de route kreeg hij het heugelijke nieuws te horen. De Mariënhof wordt de startlocatie en dat betekent dat het pand zal schitteren in de uitzending die door miljoenen mensen wordt bekeken.

VERANDERINGEN Een lichtpuntje voor Aalbers, die soms best met zijn handen in het haar zit. Ruim vier jaar geleden nam hij samen met zijn compagnon de Mariënhof over. Het pand waar hij al meerdere jaren verliefd op was. Stilletjes en zo onopvallend mogelijk is hij sinds die tijd bezig aan verbetering en krijgt de Mariënhof momenteel een opknapbeurt. ,,We hebben naar de opbouwende kritiek van anderen geluisterd en besloten te restaureren en te restylen. Gelukkig zijn wijnbar Zuster Margaux & Buuf in de Serre wel gewoon open."

Veel van deze werkzaamheden gebeuren op de achtergrond en zijn nu én na afloop niet geheel zichtbaar voor de bezoeker. ,,Maar iedereen die hier komt, gaat wel merken dat er wat veranderd is."

NIEUW HOOFDSTUK De werkzaamheden zijn een risicovolle investering en dat zorgt bij Aalbers voor spanning. Daarom was de ontlading ook zo groot toen hij in één week te horen kreeg dat de Mariënhof bij de beste drie meeting-plekken van Nederland hoorde én dat het de startlocatie wordt voor Koningsdag. ,,Geen idee hoe het precies kwam, maar ik werd er best emotioneel van. Wij werken keihard om de Mariënhof nog meer uitstraling te geven en dan is dit de beloning. Koningsdag wordt een nieuw hoofdstuk in de mooie geschiedenis van dit pand."

,,We verdienen er dan wel helemaal niets aan, maar dit is gewoon schitterend", aldus Aalbers. ,,Dit pand is bij veel Amersfoorters bekend en eind maart hopen wij helemaal klaar te zijn met al het gebeul. De restauratie is dan voltooid en wij hopen nog veel meer mensen te kunnen ontvangen. Wij steken onze nek uit en willen het laten bruisen. Ik weet zeker dat het ons gaat lukken."

TROTS Veiligheid, logistiek en crowd-management zijn de voornaamste redenen om Koningsdag bij de Mariënhof te beginnen, maar Aalbers weet dat het ook te maken heeft met de uitstraling. ,,Hier heb je het monumentale gedeelte van Amersfoort en het is fijn dat wij mogen aftrappen. Vanuit hier gaan ze de binnenstad in, om vervolgens te eindigen bij het nieuwe gedeelte van de stad."

Aalbers is trots dat Koningsdag in Amersfoort is en hij hoopt dat de inwoners dat ook zijn. ,,We zijn met z'n allen bescheidden. Wijzelf ook. Toch hoop ik dat iedereen met trots Koningsdag viert. Wij zijn in ieder geval trots dat de dag bij ons begint."