• Bram Jacobs namens VRU: ,,Veel is tot in de detail besproken. -

    VRU

VRU klaar voor Koningsdag

AMERSFOORT Het liefst zitten ze straks de hele dag aan een oranjetompoes, maar mocht het tijdens Koningsdag nodig zijn… dan zijn ze bij Veiligheidsregio Utrecht (VRU) voorbereid. ,,Mocht de nood aan de man komen, dan weet iedereen zijn taak."

Jeroen van der Veer

De VRU is een samenwerkingsverband van en voor de 26 Utrechtse gemeenten en toen bekend werd dat Koningsdag in Amersfoort zou worden gevierd, werden de koppen direct bij elkaar gestoken. De VRU zorgt elke dag voor de veiligheid van mensen die in de regio wonen en verblijven en ook tijdens Koningsdag heeft de organisatie maatregelen genomen en zal de brandweer, de ambulancedienst en crisisorganisatie paraat staan. ,,Hopelijk alleen op de achtergrond, want dat betekent dat het een feest is geworden", aldus Bram Jacobs namens VRU.

SAMENWERKING Achter de schermen gebeurt veel bij deze organisatie. Zo werken zij samen met centralisten op de 112-meldkamer, de brandweermensen en de collega's van de risicobeheersing, crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverleningsorganisaties. ,,In het voorstadium van Koningsdag stemmen we het proces af met de gemeente en politie. We beginnen hierna met een gezamenlijke risicoanalyse", probeert Jacobs te duiden.

,,In totaal hadden we negentien speerpunten, waarvan we er vijf reëel achten en deze hebben we ook geoefend. Hierbij hoort bijvoorbeeld ook 'overcrowding'. Wat doet de evenementenorganisatie als het té druk wordt en wat is de rol van de hulpdiensten daarin?"

Hierbij is het belangrijk dat iedereen weet wat te doen. Jacobs: ,,We hoeven de brandweer bijvoorbeeld niet uit te leggen hoe ze een brand moeten blussen. Wel stemmen we onder andere calamiteitenroutes voor hulpdiensten gezamenlijk af met brandweercollega's, de ambulancedienst, gemeente en politie."

DETAILS Details daarover kunnen niet naar buiten, maar Jacobs weet dat de draaiboeken klaarliggen. ,,Op het moment dat iets gebeurt -en dat kan ook een onwelwording zijn- dan moeten hulpdiensten weten hoe ze snel kunnen handelen tussen die duizenden mensen. Als je dat ter plekke allemaal nog moet uitdokteren, is dat niet heel handig."

Rondom de Koningsdagroute zullen op strategische plaatsen ambulances en tankautospuiten van de brandweer staan. Dit om de aanrijroute zo kort mogelijk te houden en de zorg te borgen. ,,Zoals je hoort; aan veel dingen is gedacht en dit wordt en is in gezamenlijkheid in detail besproken."

TOMPOES Mocht het onverhoopt toch misgaan, dan is er binnen no-time een crisisteam paraat om te zorgen dat de situatie zo snel mogelijk weer normaal is. ,,Daar kan je van op aan. Het is niet de eerste keer dat we aanwezig zijn bij zo'n groot evenement en we weten allen onze taak. Hier hebben we ook vaak op geoefend."

Op de vraag wanneer voor de VRU Koningsdag geslaagd is, komt een onverwacht antwoord. ,,Als wij met een tompoes in de hand rustig op televisie alles kunnen aanschouwen en als wij de mensen met een lach naar huis zien gaan."