• Maandagmorgen deelde Grutters brieven uit aan ondernemers en bewoners langs de route.

    Simone Lamme (Gemeente Amersfoort)

Yordi Grutters legt de grote Koningsdag-puzzel

AMERSFOORT Tussen de veertig- en tachtigduizend bezoekers hoopt de stad naar Amersfoort te krijgen tijdens Koningsdag. Dat is de schatting die Yordi Grutters maakt op basis van de tot nu toe bekende gegevens. Het zijn drukke dagen voor deze 44-jarige, want de projectmanager van Koningsdag is de helikopter die boven het geheel vliegt. ,,Ik moet zorgen dat de machine blijft draaien."

Jeroen van der Veer

Het overzicht bewaren, lijntjes uitgooien, zijn team tevreden houden en als allerbelangrijkste; zorgen dat de Koning Amersfoort op zijn mooist ziet. Het is allemaal wat moeilijk te omschrijven wat de werkzaamheden van Grutters zijn, maar een ding is wel zeker. De medewerker van de gemeente heeft een zeer belangrijke rol in het geheel.

DE ROUTE De organisatie rondom het feest bestaat uit een kernteam, maar daaronder vier subteams; communicatie, programma, representatie & protocol en de veiligheid. Aan Grutters de taak om dit als projectmanager goed te begeleiden. ,,Het is veel werk, maar fantastisch om te doen. Er zijn geen draaiboeken voor zo'n dag, dus met z'n allen moeten wij het uitvogelen."

In zo'n twee uur tijd zal de Koning met zijn familie een route afleggen van 1075 meter en daarin wil Amersfoort zoveel mogelijk van de stad laten zien. Te beginnen bij het Mariënhof en uiteindelijk eindigt de feestelijke middag bij het Eemplein. ,,Onze stad heeft plekjes genoeg om tien uur mee te vullen, maar die tijd is er helaas niet. Er moesten keuzes gemaakt worden en één daarvan is om niet langs De Hof te komen. Dit paste niet op de gewenste route en de wegen ernaar toe zijn simpelweg te smal."

SCHEMA Daar stipt Grutters direct de grootste uitdaging aan. De binnenstad is erg smal. Zo is bijvoorbeeld de Langestraat even breed als de smalste straat die bij Koningsdag in Groningen werd belopen. ,,Uiteindelijk hebben we voor een route van 1075 meter gekozen, waarbij er tijd is voor interactie met mensen, er activiteiten kunnen zijn op grote pleinen en waarbij we mooie plekjes kunnen laten zien."

Doordat de route openbaar is gemaakt, kan de invulling van Koningsdag gedaan worden. Een proces dat momenteel soepel verloopt, duidt Grutters. ,,We lopen voor op schema en dat werkt prettig."

DRUKKE DAGEN Tijdens het bezoek van de Koning besteedt Amersfoort op 27 april in totaal twintig minuten van de honderdtwintig aan de omliggende regio gemeenten. In welke vorm dat is, wil Grutters nog niet verklappen. ,,Het programma wordt in maart bekend. Er zal dus ook veel overleg zijn met de gemeenten uit de regio en zoals je begrijpt; ook daarvoor is weer een projectgroep. Aan mij is het de taak om al die projectgroepen gestroomlijnd te houden en er een geheel van te maken."

'Puzzelaar' Grutters kent dus drukke dagen, maar de inwoner van Twello geniet er van: ,,De spanning en de drukte zorgt voor een lekker gevoel en het mooiste; iedereen heeft hetzelfde doel. De Koning een fijne verjaardag bieden en Amersfoort op haar mooiste manier tonen."