• Jermain van der Bogt, beter bekend als Wudstik, gaat met 'Mooi' Koningsdag openen.

    Laura Oldenbroek

Zanger Wudstik opent straks dé dag

AMERSFOORT Het moet bij Jermain van der Bogt allemaal nog even landen. De bekende zanger uit Amersfoort zal onder zijn artiestennaam Wudstik Koningsdag 2019 gaan openen en met het nummer 'mooi' verwelkomt hij de koninklijke familie op zaterdag 27 april. ,,Ik denk dat ik later pas zo iets heb van; oké, dit was best een dingetje."

Jeroen van der Veer

Al jarenlang is Wudstik een gevestigde naam. Eerst doordat de inmiddels 37-jarige bij De Amersfoortse Coöperatie (DAC) zat en later door zijn eigen nummers. Toen bekend werd dat de koning met zijn familie naar de stad komen, zong zijn naam al direct rond en uiteindelijk kwam ook daadwerkelijk dé vraag. Toch was het niet vanzelfsprekend dat Wudstik straks bij de opening aanwezig is.

DICHT BIJ ZICHZELF ,,Er lag eerst een ander idee en daar had ik niet het juiste gevoel bij", bekent Van der Bogt. ,,Daarover heb ik met Diggy Dex, een goede vriend van mij, gesproken en heb toen aangegeven dat ik er niet achterstond."

Het is typisch de Amersfoorter, die altijd dicht bij zichzelf wil blijven. In zijn hoofd was de beslissing eigenlijk al gemaakt, maar een gesprek veranderde alles. ,,Ik had in die ochtend mijn ma weggebracht voor een CT-scan en diezelfde dag zat ik met de gemeente om tafel. Echt heel verwarrend allemaal. We, de artiesten, deden een ander voorstel waarbij we dingen konden doen die écht dicht bij Amersfoort stonden en dat vond de gemeente een goed plan."

HET LIEDJE Diezelfde meeting kwam de vraag of Wudstik dan de feestelijke dag kon openen met een nummer en daar schrok hij van. ,,Ik voelde direct de verantwoordelijkheid. Het is niet niets om zo'n dag te openen. Maar goed, na even nadenken dacht ik wel let's go."

Al snel werd duidelijk dat 'Mooi' gezongen gaat worden. Een nummer dat hij ter eren van zijn zwangere vrouw had gemaakt en samen met onder anderen Ali B heeft geschreven. ,,Ik hoef de tekst niet te veranderen, want alles kan je verplaatsen naar de (binnen)stad. Als je de tekst goed luistert en er over nadenkt, past het er echt precies bij."

VOORGROND Ondanks dat Van der Bogt al jaren meeloopt in het muziekwereldje, gaat hij niet zo vaak naar de absolute voorgrond. ,,Wat dat betreft ben ik dan misschien maar een zoldermuzikant", zegt de Amersfoorter met een grote lach. ,,Nee, zonder gekheid. Ik doe enorm veel, maar ook een hoop op de achtergrond. Ik doe alleen dingen waarbij ik mij echt goed voel en ben niet zo van op de voorgrond treden."

REALISEREN Last van zenuwen heeft Wudstik nog niet, die ook bekend is door zijn deelname aan The Voice of Holland. Hij zong daar vijf jaar geleden het nummer 'Omarm' en deze is inmiddels bijna drie miljoen keer beluisterd op YouTube. ,,Bij dat programma kwam ook pas later het besef. Het klinkt misschien gek, maar dit is mijn werk hè? Ik doe dat met enorm veel passie en plezier en dat zal op 27 april niet anders zijn. Natuurlijk is dit speciaal en ben ik vereerd, maar ik ga mij denk ik pas de 28ste realiseren wat er allemaal gebeurd is."