• Jeroen van der Veer
  • Roland Hartkamp

Zo verliep Koningsdag in Amersfoort

AMERSFOORT Koning Willem-Alexander en zijn familie vieren Koningsdag 2019 in Amersfoort. De koning, Maxima, Amalia, Alexia en Ariane krijgen een keur aan activiteiten voorgeschoteld. Beleef alles mee in deze liveblog van De Stad Amersfoort.   

16.00 uur Verslaggever Rik Bronkhorst liep vandaag langs de route en sprak daar met enthousiaste Oranjefans én met een aantal leden van de koninklijke familie! Bekijk hier de video. 

15.50 uur De liveblog van De Stad Amersfoort is ten einde. Bekijk hier nog de aftermovies van vandaag. Aftermovie 1, aftermovie 2, aftermovie 3, aftermovie 4, aftermovie 5.

13.30 uur Koningsdag 2019 in Amersfoort is ten einde. Bekijk hier de mooiste foto's van Koningsdag. 

13.18 uur De klimaatgroep Extinction Rebellion is in de gracht gesprongen. Ze vragen aandacht voor de klimaatcrisis. 

13.07 uur ,,Het is één groot feest, één groot wij-gevoel. We hebben gezien dat Amersfoort een moderne stad is van de 21e eeuw tegen een middeleeuwse achtergrond". Dat zei koning Willem-Alexander tegen de NOS.

13.01 uur Het Eemplein is helemaal vol en er kan niemand meer bij. Er staan 12.000 mensen op het plein.

12.55 uur De Koninklijke familie bekijkt de taart van de Amersfoortse Anna Yilmaz, de winnaar van Heel Holland Bakt. "Helaas hebben ze niet geproefd", aldus Anna.

12.52 uur De Amersfoortse teamcaptain Igmar Felicia is teleurgesteld dat zijn team de regioquiz niet gewonnen heeft.

12.46 uur De winnaar van de regioquiz is: Leusden! 

12.42 uur Helaas, Team Amersfoort is niet door naar de finale van de regioquiz. Team Nijkerk, Leusden en Woudenberg strijden nu om de winst!

12.29 uur Prinses Mariléne doet mee aan de regioquiz bij Team Amersfoort, ook burgemeester Bolsius vertegenwoordigt Amersfoort.

12.27 uur Kika van Es, speelster van het Nederlands elftal, verscheen zojuist voor de camera van onze verslaggever Jeroen van der Veer. 

12.23 uur De regioquiz gaat van start onder leiding van Luuk Ikkink en Marlayne Sahupala.

12.12 uur Het Eemplein in Amersfoort staat al vol met mensen die wachten op de komst van de Koninklijke familie. Het Eemplein is het eindpunt van de route. Na de komst van de Koninklijke familie is er een afterparty met onder andere Maan en Jan Smit.

11.51 uur Schieten tegen Kika van Es van Ajax en het Nederlands Elftal.

11.47 uur Er wordt gedanst tegen de Onze Lieve Vrouwetoren.

11.43 uur Team Amersfoort staat klaar om deel te nemen aan de regioquiz.

11.35 uur Bij de Onze Lieve Vrouwetoren staan honderd lieve vrouwen die voor anderen zorgen klaar om te vertellen over hun ervaringen. Hanna Noort is een van de lieve vrouwen die met de familie mocht praten: ,,ik doe veel voor/in het onderwijs en daar vroeg Maxima na. Wat een enorm lieve vrouw is dat."

11.38 uur Koningin Máxima draagt tijdens de viering van Koningsdag in Amersfoort eenlinnen broekrok en top van modehuis Natan.Daarbij draagt ze een schuine hoed van hoedenmaakster Fabienne Delvigne, die geregeld hoeden ontwerpt voor de vorstin. 

11.22 uur Onze verslaggever langs de route meldt ,,grote drukte'' op het Onze Lieve Vrouwenkerkhof. ,,Dat was het een half uur geleden nog niet.'' 

11.20 uur Melissa Storck staat al sinds half tien langs de route en heeft een selfie gescoord: ,,Moesten lang wachten maar het was het waard. Maar jeetje, wat lopen ze snel voorbij." 

11.12 uur De koning en zijn familie lopen over de route en schudden veel handen. Ze zetten koers richting het Onze Lieve Vrouwenkerkhof.

11.03 uur De koninklijke familie is uit de bus gestapt. Kijk hier. Bekijk hier de eerste beelden.  

10.45 uur Maak jij een mooie foto tijdens Koningsdag? Stuur 'm in via dit uploadsysteem.

10.35 uur De hulpdiensten staan in de binnenstad klaar om in actie te komen mocht dat nodig zijn.

10.31 uur ,,We willen laten zien dat we een stad zijn waar talent zichzelf kan ontwikkelen", aldus burgemeester Bolsius. 

10.22 uur Bekijk de foto's van onze correspondenten vandaag in ons foto-album, dat constant aangevuld wordt. 

10.17 uur Team Amersfoort is klaar voor de strijd. Jaap Gunnink maakte deze video. 

10.15 uur De Koninklijke familie is onderweg naar Amersfoort.

10.00 uur We kennen Amalia, Alexia en Ariane allemaal als prinsesjes van de koninklijke familie, maar ook Amersfoort heeft zijn eigen prinsesjes. Lees het artikel en maak kennis!

09.45 uur De klimaatgroep Extinction Rebellion is op Koningsdag aanwezig om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Dit doen ze door met twintig mensen in de gracht te springen. ,,We willen op ludieke aandacht vragen voor het klimaat. Maar we zijn niet gekomen om het feest te verstoren", aldus de woordvoerder. Bekijk hier het interview. 

09.30 uur Voor liefhebbers van het koninklijk huis hebben we iets leuks. De redactie heeft een quiz gemaakt, met algemene én lokale Oranje-vragen. Speel ‘m nu hier.

09.09 uur Burgemeester Bolsius heeft vanochtend de journalisten in het perscentrum gebrieft. Er zijn rond de 160 journalisten aanwezig om Koningsdag 2019 in Amersfoort te verslaan. Bekijk de briefing hier

09.00 uur Je hebt liefhebbers van het koninklijk huis en je hebt Oscar Meijer. De Amersfoorter is al jaren langs de route te vinden en nu Koningsdag in zijn eigen woonplaats is, kan de 57-jarige zijn geluk niet op. Ongetwijfeld zullen er van deze heugelijke dag ook foto's in zijn museum komen te hangen. Lees hier het artikel over de ‘dropman’.

08.28 uur Het project Koningsdag heeft niet alleen veel Amersfoorters bij elkaar gebracht, ook binnen organisaties zijn nieuwe connecties gelegd. Eén van de partijen die een belangrijke rol achter de schermen heeft is IDTV. Dat kreeg de eer om samen met de gemeente het concept te bedenken. Lees hier het artikel. 

08.09 uur Burgemeester Bolsius en zijn familie zijn klaar voor Koningsdag. 

08.00 uur Het blijft vandaag in Amersfoort bewolkt en het wordt maximaal 13 °C. De kans op neerslag neemt af, maar er kan 's middags regen vallen. 

07.45 uur De gemeente Amersfoort heeft vannacht de laatste fietsen langs de route weggehaald. Weggehaalde fietsen kunnen opgehaald worden bij Het Element, maar vergeet je fietssleutel niet.

07.30 uur Het zal je maar gebeuren, je woont strak langs de route van Koningsdag 2019. Wij spraken Jan Blonk, die met zijn stulpje strak langs de route woont.

07.18 uur De eerste oranjefans staan al klaar langs de route.

07.00 uur Wat is er vandaag te doen tijdens Koningsdag in Amersfoort? Bekijk hier het complete programma, dat we al eerder publiceerden.

06.30 uur De koninklijke familie loopt vandaag 1075 meter door de Amersfoortse binnenstad. De route werd op 4 februari bekendgemaakt. Kijk hier voor een gedetailleerde beschrijving.

06.00 uur: Vandaag zit Amersfoort redelijk op slot. Door de komst van de koning en zijn familie zijn er veel wegen afgesloten en omleidingen ingesteld. Kijk hier voor alle verkeersmaatregelen in Amersfoort tijdens Koningsdag 2019.

05.30 uur De laatste feestgangers liggen in bed, maar ondertussen worden de voorbereidingen voor het dagprogramma alweer getroffen! Het centrum is schoongeveegd en de laatste dranghekken langs de route worden geplaatst. Bekijk het in deze video.

05.20 uur Wie een mooie plek wil hebben op de route, moet er vroeg bij zijn. Misschien ga jij vandaag wel met de bus. Dan hebben we goed nieuws voor je!

05.00 uur De koningsnacht is inmiddels wel ten einde. Nog een keer nagenieten? In dit artikel hebben we alles omtrent de feestnacht samengevoegd. 

03.40 uur Ook volgens de bezoekers was het feestje op de Hof een succes. 

02.15 uur Het is inmiddels diep in de Koningsnacht. Wie is er nog wakker? Misschien is het de winnares van Heel Holland Bakt en Amersfoorter Anna wel. Zij moet vroeg op om een taart te bakken voor de koning!

01.30 uur Langzaam maar zeker lijkt de rust in grote delen van de stad terug te keren. Veel Amersfoorters keren terug huiswaarts om zich op te maken voor de grote dag morgen.

01.00 uur Op de Hof is een grote 'afterparty' losgebarsten. De sfeer zit er goed in.

23.55 uur Het feest op het Eemplein is afgelopen. Grote stromen bezoekers trekken richting de binnenstad.

23.15 uur Morgen komen er een hoop 'royals' naar Amersfoort tijdens Koningsdag 2019. Wil jij weten bij wie je de meeste kans op een selfie hebt? Het antwoord vind je hier.

23.00 uur Het propvolle Eemplein gaat los op de verschillende nummers die Kraantje Pappie mee naar Amersfoort heeft genomen.

22.25 uur De sfeer zat er op het Eemplein al goed in, zoals in deze video te zien is.

22.15 uur Over een halfuur, om 22.45 uur zal Kraantje Pappie de festiviteiten op het Eemplein afsluiten.

22.05 uur We hebben al heel veel geschreven over Koningsdag 2019 in Amersfoort. Wil je het allemaal nog eens overzichtelijk nalezen? Check dan ons dossier.

21.40 uur Het Eemplein zit al goed vol. Bij de centrale ingang staan rijen bezoekers te wachten om naar binnen te kunnen.

21.10 uur Benieuwd naar de artiesten die vanavond in Amersfoort optreden? We hebben ze in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

21.05 uur Het Oranjefeest is al in volle gang in de Keistad. Op het Eemplein is wordt al een aardig feestje gevierd en ook op de Hof en bij Fluor kan je vanavond terecht. Benieuwd naar het complete programma voor Koningsdag 2019? Bekijk het hier.

21.00 uur Welkom bij de liveblog van De Stad Amersfoort! Vanaf dit moment houden we jullie op de hoogte van alles wat er in Amersfoort rond en op Koningsdag 2019 gebeurt.