• Jeugdjournaal interviewt Lili en Howick

    ANP Foto

100.000 man: voorkom 'nieuwe Lili en Howick'

AMERSFOORT (ANP) Meer dan 100.000 mensen vrezen voor nieuwe drama's met in Nederland opgegroeide kinderen die terug moeten naar hun moederland. Ze roepen de Tweede Kamer woensdag op het kinderpardon voor kinderen als Lili en Howick te verruimen.

Ongeveer vierhonderd kinderen zitten in hetzelfde schuitje als het tweetal van Armeense komaf dat zaterdag op het nippertje toch in Nederland mocht blijven. Ook voor hen dreigt een slepende procedure, met alle stress van dien, waarschuwen de ruim 100.000 ondertekenaars van de petitie 'Ze zijn al thuis'.

,,Het drama en gesol rond Lili en Howick moet echt de laatste keer zijn geweest'', zegt de linkse actiegroep DeGoedeZaak, dat de actie op touw zette. De groep mikt vooral op regeringspartijen D66 en ChristenUnie. Die willen ook liever meer kinderen laten blijven, maar kregen dat niet gedaan van coalitiepartners VVD en CDA.

De initiatiefnemers putten hoop uit de goede afloop voor Lili en Howick. ,,ChristenUnie en D66 wisten op het laatste moment de juiste beslissing af te dwingen. Laten ze het kinderpardon alsnog regelen, om Lili en Howick-taferelen te voorkomen.''

VLAG UIT Het St-Gregorius College in Utrecht hangt maandag de vlag uit omdat leerling Howick (13) en zijn twaalfjarige zusje Lili toch in Nederland mogen blijven. ,,Wij zijn hartstikke blij, het is feest'', zegt een woordvoerster. Of Howick maandag al weer naar school gaat kon zij niet zeggen. Howick liet zondag weten dat hij het liefst zo snel mogelijk weer gewoon naar school zou gaan. ,,Het is misschien gek, maar het meest van alles verheug ik me er nu op om weer gewoon naar school te kunnen gaan.'' Het St-Gregorius College organiseerde eerder een petitie om de uitzetting van Howick en Lili naar Armenië tegen te houden.