• Amersfoort kent een rijke historie.

    Archief Uitgeverij G.G. Veenendaal

140 Jaar OVF (4): 'Voor elk wat wils'

AMERSFOORT Dit jaar viert de Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF) het 28e lustrum. Dat feit zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Als grondlegger van het gelijknamige museum wordt sinds jaar en dag behoorlijk aan de weg getimmerd met zaken als het prachtige kleurenmagazine 'Kroniek' over historisch Amersfoort, een maandelijkse elektronische nieuwsbrief, een mooi jaarboek en interessante lezingen.

Jan Carel van Dijk

De OVF heeft in de afgelopen 140 jaar een lange reeks van 'wapenfeiten' op haar naam staan. Zo werd ons niet meer weg te denken stadsmuseum gerealiseerd en zijn door inspanningen van de vereniging waardevolle monumenten in Amersfoort van de ondergang gered. Ook vandaag de dag heeft het specialisme of de hobby van menig lid bijzondere waarde voor het Amersfoortse erfgoed. Maar natuurlijk heeft niet iedereen de interesse en/of de mogelijkheid actief te zijn.

ZESHONDERD LEDEN Een vereniging kan niet zonder contribuerende leden die zich gewoon beperken tot genieten van wat geboden wordt. Inmiddels zijn dat er ruim zeshonderd, die voor slechts 30,00 euro per jaar een rijk pallet aan informatie, diensten en activiteiten voorgeschoteld krijgen.

GECHARMEERD Marga Lagrand (75) werd het zeshonderdste lid, dat daarvoor nog niet zo lang geleden in de bloemetjes werd gezet. Ze is anderhalf jaar geleden verhuisd van Amsterdam naar Amersfoort en praat met enthousiasme over haar nieuwe woonplaats. Ze heeft een appartement met zowel uitzicht op de Amersfoortse Berg als op de Nieuwe Stad (voorheen Erdal-complex). Hoewel ze al vele jaren regelmatig in Amersfoort kwam, heeft ze mede dankzij de OVF de stad pas echt ontdekt. Leusdenaar Frans van Loenen (62) is eveneens gecharmeerd van het oude Amersfoort en vindt met name de historische vervlechtingen tussen de twee buurgemeenten interessant. Zo stuitte hij op ontwerper, tekenaar en schilder Henk Meeuwissen die van 1958 tot 1986 in Leusden woonde, maar wiens artistieke leven zich voornamelijk in Amersfoort afspeelde. Hij ontwierp prachtige glas-in-loodramen en in het oog springend reclamemateriaal.

BIJZONDERE PLEKJES Suzanne van der Bruggen (38) woont in de wijk Schuilenburg. Geholpen door de OVF vindt ze vaak inspiratie en ideeën om met vrienden en bekenden op zoek te gaan naar bijzondere plekjes in de regio. Binnenstadbewoner Ben Helmich (74) is vooral lid geworden vanwege de prachtige publicaties en bijzondere presentaties. Maar tevens vanwege de leuke ontmoetingen met gelijkgestemden die eruit voortvloeien. Ook Joanne Fokkema (37) geniet onder andere van de vele lezingen die je als lid gratis kunt bezoeken, waardoor ze steeds meer leert over de stad en haar geheimen. Ze zit in de redactie van het tijdschrift 'Kroniek', dat leden ieder kwartaal kosteloos toegestuurd krijgen.

Bij de OVF is er dus 'voor elk wat wils' op historisch gebied. Van gratis toegang bij Museum Flehite voor twee personen tot een elektronische nieuwsbrief.

Aflevering 1: 'De Koppelpoort gered'

Aflevering 2: 'Kei, steen des aanstoots?'

Aflevering 3: 'Schatten van Amersfoort'