• BDU Media

2,65 miljoen voor tijdelijk onderkomen gymnasium 

AMERSFOORT Unaniem, maar met tegenzin heeft de gemeenteraad ingestemd met de tijdelijke huisvesting van het Stedelijk gymnasium Johan van Oldenbarnevelt.

 

Jeroen de Valk

 

Unaniem, omdat het onderkomen aan het Thorbeckeplein nou eenmaal moet worden verbouwd en verdere vertraging meer kosten met zich mee gaat brengen. Met tegenzin, omdat de prijs hoog is. Het tijdelijke schoolgebouw aan de Zangvogelweg wordt aangekocht voor 2,65 miljoen. Het wordt gesloopt zodra de verbouwing achter de rug is.

 

Ben Stoelinga (Amersfoort2014) zei: ,,Ik zal vóór stemmen, maar met de grootst mogelijke tegenzin.'' Anderen lieten zich uit in vergelijkbare bewoordingen.

De kosten voor de tijdelijke huisvesting hadden volgens hem kunnen worden gedrukt dankzij het instellen van een 'wisselschool'; een pand waar steeds weer andere scholen terecht kunnen als de nood aan de man komt.

 

VOSHEUVEL En dan de verbouwing zelf. Zo'n zeven jaar terug hing aan de 'vernieuwbouw' een prijskaartje van ongeveer drie miljoen. Sindsdien werd het budget ongeveer verdrievoudigd, en dit jaar vroeg wethouder Bertien Houwing nog eens een miljoen extra vanwege stijgende kosten van bouwbedrijven.

Bij eerdere debatten werd de vraag gesteld: wanneer moet er wéér een miljoen bij? De zorgen  werden niet bepaald weggenomen door een andere kwestie: de nieuwbouw en daarmee de noodzaak tot tijdelijke huisvesting van de Vosheuvelscholen. Het college bezweerde bij herhaling - in antwoorden op schriftelijke vragen - dat 'er geen sprake is van vertraging'.

 

Onlangs ontvingen raadsleden echter een bericht dat de aanbesteding vertraging zal oplopen. De enige aannemer die zich heeft gemeld, vraagt een te hoog tarief. Dit kan gevolgen hebben voor de verbouwing - de tarieven kunnen verder stijgen - én voor de kosten van de tijdelijke huisvesting in Leusden.

Op die plek wil een projectontwikkelaar namelijk huizen gaan bouwen; zolang hij dat niet kan, zal hij een financiële tegemoetkoming vragen.