• Archief BDUmedia

3,5 jaar cel voor gewelddadige woningoverval Amersfoort

AMERSFOORT De drie mannen die op 14 mei van dit jaar een woning van een jong gezin in Amersfoort binnendrongen en een vuurwapen gebruikten, zijn door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar.

WONINGOVERVAL Eén van de mannen deed zich op de bewuste avond voor als een medewerker van een energiemaatschappij. Toen de bewoner de deur opende, werd hij zijn woning ingeduwd en hardhandig naar de grond gewerkt. De bewoner werd met een vuurwapen bedreigd en kreeg een klap op zijn oog. Vervolgens werd hij op de grond mishandeld. Een andere man liep de woonkamer binnen en richtte een vuurwapen op de vrouw en hun acht weken oude zoontje. De vrouw vluchtte met haar zoontje de tuin in en raakte daarbij gewond aan haar ribben. De baby bleef ongedeerd. Uiteindelijk gingen de daders er vandoor met twee telefoons en een horloge.

ANGST Tijdens de zitting bleek dat de bewoners beide een posttraumatische stressstoornis hebben. De man heeft daarnaast blijvende schade aan zijn ooglid overgehouden. De bewoners leven nog steeds met grote gevoelens van angst en onveiligheid. De rechtbank vindt dat de daders alleen uit waren op hun eigen gewin en zich op geen enkele wijze bekommerd hebben om de ernstige gevolgen van hun daden voor de bewoners.

STRAF De rechtbank neemt het de daders zeer kwalijk dat zij fors geweld hebben gebruikt tijdens de overval. Het gebruik van een vuurwapen en een vermomming heeft de bewoners extra angst aangejaagd. Tevens was er in de woning een baby van acht weken oud aanwezig. Desondanks heeft de rechtbank een lagere straf opgelegd dan het Openbaar Ministerie heeft geëist. De rechtbank is van oordeel dat er in de strafeis onvoldoende rekening is gehouden met de jonge leeftijd van de daders, die 22, 21 en 20 jaar oud zijn. Daarnaast heeft de rechtbank gekeken naar opgelegde straffen in vergelijkbare zaken. De daders moeten naast de gevangenisstraf een immateriële en materiële schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Waar de mannen vandaan komen is niet bekend.