• Biezonder.nl
 • Biezonder.nl
 • Biezonder.nl
 • Biezonder.nl
 • Biezonder.nl
 • Biezonder.nl
 • Biezonder.nl
 • Biezonder.nl
 • Biezonder.nl
 • Biezonder.nl
 • Biezonder.nl
 • Biezonder.nl

65-plussers als gastconservatoren in pop-up Museum Smaak

AMERSFOORT Na een succesvol eerste jaar is het Pieters en Bloklands Gasthuis opnieuw omgetoverd tot een tijdelijk museum met 65-plussers als gastconservatoren onder de naam Pop-up Museum Smaak,

Het motto van het Pop-up Museum Smaak is: 'Door senioren, Voor iedereen' en het thema is: Natuurlijk Smaak. De expositie is ingericht door negen gastconservatoren, allen actieve senioren vanaf 65 jaar, zij hebben ieder een deel van de inrichting voor hun rekening genomen en lieten zich daarbij leiden door hun persoonlijke smaak. Bij de samenstelling van de expositie kregen de gastconservatoren hulp van kunstenaar Emile van der Kruk. Zijn collega Fons van Laar begeleidde de inrichting. Nader kennismaken met deze mensen kan hier.

Er is onder meer een parkvoorstelling uit de zeventiende eeuw te zien van de Amersfoortse schilder Matthias Withoos, afkomstig uit de collectie van het Sint Pieters Bloklands Gasthuis. Verder wordt werk getoond van de magisch realist Carel Willink en van John Konijn, een hedendaagse Amersfoortse kunstenaar die kleurrijke landschappen schildert. In de mooie hal van het Pieters en Bloklands Gasthuis is als smaakmakertje een beeldentuin ingericht.

GERANIUMWOUD Net als vorig jaar heeft het museum een artist in residence aangesteld. Gedurende de maand oktober zal de Amersfoortse schrijver en illustrator Tais Teng, samen met bezoekers en bewoners van het Gasthuis, werken aan een prentenboek. Dat draagt de werktitel Wonderbaarlijke verhalen uit het Geraniumwoud, een knipoog naar de doelstelling van het Pop-up Museum: ouderen achter de geraniums vandaan halen. Het boek bevat een verzameling ultrakorte sprookjes en reisverhalen. Geraniums keerden ook terug in de speelse act die actrice Annelies Kaan opvoerde bij de opening van het museum op zaterdag 1 oktober waarbij het in beweging zijn van ouderen ook duidelijk naar voren kwam door een tango performance en mini tango workshop.

ACTIVITEITEN Tijdens de tentoonstelling kunen bezoekers de gastconservatoren vragen stellen over hun keuzes voor de kunstwerken en deelnemen aan diverse workshops en activiteiten. Vanaf nu kan iedereen nog terecht op zondag 16 oktober om een foto laten maken samen met kinderen of kleinkinderen, waarbij de aanwezige visagiste zorgt voor een natuurlijke look. Die dag zal ook de Kunst Kijk Route van Amersfoort het Pop-up Museum aandoen.

Een bijzondere schilderworkshop Picasso met een kleinkind vindt plaats op dinsdag 18 oktober.

Samen met een ervaren wildplukker kunnen geïnteresseerden op woensdag 19 oktober op stadsexpeditie met de Onkruidenier waarna de verzamelde bloemen en planten worden verwerkt in heerlijke gerechten.

Op donderdag 27 oktober is er een workshop florale kunst 'Het nieuwe bloemschikken'. Daarnaast zijn er tot en met eind oktober nog diverse dans- en muziekoptredens van onder meer Mad Skills, die een urban dance performance verzorgd.

De hele maand oktober zijn wij open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Een actueel overzicht staat op de website: www.stichtingsmaak.nl.