• Dag van de Duurzaamheid in wijkboerderij Nieuwland

    Peter Rook

'Aandacht voor nieuw initiatief 'De Wijkstrijd' in Nieuwland

NIEUWLAND De Week van de Duurzaamheid vindt plaats van 7 tot 14 oktober. Als hoogtepunt wordt op dinsdag 10 oktober van 7.30 uur tot 22.00 uur de Dag van de Duurzaamheid in de Wijkboerderij van Nieuwland gehouden. Op deze dynamische dag wordt er gesproken over duurzaam ondernemen, wonen en mobiliteit gericht op de eigen wijk. Ook is er aandacht voor een nieuw duurzaam initiatief, de Wijkstrijd.

Bianca Snel

„Het thema van de dag is: 'Samen is Beter'. Samen Nederland duurzaam maken en samen beginnen in Nieuwland. Want samen krijgen we gewoon meer voor elkaar." Peter Rook, één van de enthousiaste organisatoren gaat verder: „De dag wordt met een aantal samenwerkingspartners, die Nieuwland een warm hart toedragen, georganiseerd. Duurzaam, wat bedoelen we daarmee? Sociale duurzaamheid; het zorgen voor verbinding, het voorkomen van eenzaamheid. Economische duurzaamheid; het samen delen en het voorkomen van armoede. Ecologische duurzaamheid; we moeten samenwerken om Amersfoort CO2 neutraal te maken in 2030. Door samen te werken met heel veel samenwerkingspartners gaat dat ons lukken."

 

Wim de Haan vervolgt: „Nieuwland was de milieuwijk van Amersfoort. Er is een pilot voor omgekeerd inzamelen van huisvuil en Nieuwland heeft model gestaan voor de vinex locatie. Hoe gaan we verder? In Nieuwland zijn veel geld- en parkeerproblemen. Daardoor zien wij kansen voor de deelauto. De CV-ketels en kozijnen zijn in Nieuwland veelal twintig jaar oud en aan vervanging toe. Amersfoort wil in 2030 CO2 neutraal zijn. Daarover willen wij met de bewoners in gesprek. Er zijn mogelijkheden voor duurzaam wonen door middel van duurzame energie. Maar ook de buurt deelauto kan een oplossing zijn.

 

Jan Toering, initiatiefnemer van het Ondernemingshuis vertelt: „ We beginnen 10 oktober met een Ondernemersontbijt van 7.30 uur tot 9.00 uur. In Nieuwland zijn veel zelfstandig ondernemers. Wij willen graag met ze in gesprek over Duurzaam ondernemen. Elke ondernemer, startend, zzp-er of mkb-er nodigen wij uit voor het Ondernemersontbijt."

Van 12.00 uur tot 21.30 uur zullen er elektrische deelauto's aanwezig zijn waar buurtbewoners gratis een proefrit in kunnen maken. Van 16.30 uur tot 18.00 uur is er ruimte voor politiek overleg. Daarna zal er van 18.00 uur tot 19.30 uur tijd zijn voor ontmoeting en cultureel eten.„Iedereen die over deze onderwerpen ideeën heeft, kan contact met mij opnemen" aldus Rook. Van 19.30 uur tot 21.30 uur worden de mogelijkheden van de buurauto en duurzaam wonen uitgebreid toegelicht. 

 Er zal ook aandacht worden besteed aan de Wijkstrijd, een landelijk initiatief van Goedopweg.

Straatteams in Nieuwland kunnen punten verdienen door te reizen zonder de auto en zo uitstoot van Co2 te voorkomen. Door mee te doen maak je met je straatteam kans op een diner.

Kijk voor meer informatie op: www.wijzijnnieuwland.nl en www.wijkstrijd.nl.