• AS Media

Aangereden motorrijder doet zijn emotionele verhaal

AMERSFOORT De motorrijder die maandagmiddag op de Rondweg Oost hard op het asfalt terecht kwam, heeft twee ribben gebroken. Dat schrijft het slachtoffer op een facebook-pagina voor motorrijders. Een traumahelikopter werd opgeroepen voor het incident en ook waren er veel andere hulpdiensten aanwezig. ,,Ik besef dat ik geluk heb gehad."

Jeroen van der Veer

In het bericht schrijft David Koolmees dat hij bijna 26.000 kilometer op zijn motor heeft gereden door de mooiste, maar ook chaotische landen qua verkeer en dat het uitgerekend twee blokken van zijn huis mis is gegaan. ,,1,2,3...Bam! Als ik eraan terugdenk, krijg ik nog koude rillingen. Dit keer was het helaas mijn beurt om als motorrijder kansloos aan het kortste eind te trekken."

Gisterochtend reed hij rond 11.45 uur naar huis op de tweebaans rondweg in Amersfoort. Een weg waar je 70 kilometer per uur mag rijden. ,,In de verte zie ik een zilveren auto wachtend bij het tankstation om in te voegen. Ik rijd op de linkerbaan. Geen probleem; voeg maar, in denk ik nog."

Doordat de auto volgens zijn bericht direct op de tweede baan, twintig meter voor Koolmees, invoegde, moest er hard geremd worden. Daar ging het maandagmiddag mis, schrijft hij: ,,Ik merk dat ik door het gebruik van mijn achterrem met twee geblokkeerde wielen begin te schuiven. De achterkant van de motor probeert mij rechts in te halen. Ik merk dat ik het niet red. Te groot snelheidsverschil."

Daarna ging het voor de motorrijder heel snel. Koolmees daarover: ,,Ik doe even mijn ogen dicht en incasseer de klap. Door de voorwaartse kracht die er ontstaat, en mijn rechterkoffer die bleef hangen aan de auto, word ik over mijn motor door de lucht geslingerd en beland met de linkerkant van mijn lichaam op het asfalt. De motor schuift achter mij aan en haalt mij in door over mij heen te stuiteren. Het gewicht van de motor duwt mij tegen en onder de vangrail. Daar blijf ik liggen."

De doktoren vertelden hem later dat hij buiten bewustzijn is geweest, maar dat herinnert Koolmees zich niet. ,,Ik kan mij alleen herinneren dat ik mijn ogen open deed en ik heel hard begon te huilen. Daardoor merkte ik de puin in mijn buik op. Ik hou de hand vast van een man, knijp zo hard ik kan om de pijn weg te laten gaan. Verschillende mensen zie ik vanuit mijn gezichtsveld bellen, rennen, het verkeer regelen en op mij in praten. Ik hoor sirenes en een helikopter en krijg het stervens koud. Is dit voor mij? Allemaal zo onwerkelijk."

,,Ik lig onder de vangrail en besef dat ik adem", schrijft hij verder in het emotionele bericht. ,,Ik concentreer mij op mijn ademhaling en sluit mijn ogen even. Dat helpt. Mindfulness. Hier en nu." Na een uitgebreid ziekenhuisbezoek op de IC van het UMC bleek de man twee ribben te hebben gebroken en zijn linkerhelft van het lichaam heeft een goeie klap gehad. ,,Ik hoor de chirurg nog zeggen: 'Wij zien motorrijders vaak in een andere toestand binnen komen'. Dankbaar ben ik."