• gemeente Amersfoort

Aanleg rondweg Amersfoort mag doorgaan

AMERSFOORT (ANP) De westelijke rondweg in Amersfoort mag wat de Raad van State betreft worden aangelegd. Het bestemmingsplan van de gemeenteraad van Amersfoort blijft hiermee ongemoeid.

Met de uitspraak is definitief groen licht gegeven voor een aanpassing van de rondweg aan de westkant van de stad. De weg wordt gedeeltelijk verdiept aangelegd. Ook komen er een aparte fietsroute en een fietsbrug.

De Vereniging Behoud Bos Birkhoven en Bokkeduinen, een groep omwonenden en het bedrijf AMVEST hadden de zaak tegen de gemeente aangespannen. Volgens hen is er geen noodzaak voor het aanleggen van de nieuwe weg. Ook vrezen zij dat de rondweg leidt tot meer verkeer, geluidsoverlast en schade aan de natuur. AMVEST is eigenaar van het kloostercomplex Onze Lieve Vrouwe ter Eem. Het bedrijf voerde aan dat het kloostercomplex door de aanpassing wordt aangetast.

De Raad van State verklaarde alle bezwaren ongegrond. De gemeente heeft ,,nut en noodzaak voor de westelijke ontsluiting voldoende zorgvuldig onderzocht''. Ook heeft de gemeenteraad in ,,redelijkheid de aantasting van de cultuurhistorische waarden van het kloostercomplex aanvaardbaar kunnen achten''.

De plannen voor nieuwe rondweg aan de westkant van de stad kennen een lange geschiedenis. In december 2012 viel het college om gesteggel over de nieuwe weg. Met de rondweg wil Amersfoort de regionale bereikbaarheid en de verkeersveiligheid verbeteren.

Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.