• Mevrouw De Vries

  Mevrouw De Vries
 • 1885 Op het Paketiket van Stoomluciferfabriek Beuker & van der Valk ( later Warner Jenkinson) wordt een enorm fabriekscomplex afgebeeld met vele schoorstenen

  Harm Meijer, schoorsteenbouw
 • Vijftigjarig 't Atrium houdt een reünie.

  't Atrium
 • Abe van der Veen verhaalt over de geschiedenis van het sinterklaasfeest.

  Johan de Wal

Dit is er de komende week te doen in Amersfoort

AMERSFOORT De Stad Amersfoort plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het onderstaande te doen. De volledige lijst met activiteiten is dagelijks te vinden in onze online agenda.

14 november 2019

Hoogland

Digitaal Hulpplein
10:00-12:00 Engweg 7
In Dorpshuis De Neng wordt gratis hulp en advies op digitaal gebied geboden. De eigen tablet, mobiele telefoon, laptop of E-bookreader meenemen is nodig, soms zijn ook gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoord(en) nodig.

Amersfoort

Lezing: The zero waste project
20:00 Eemplein 71
Tijdens de presentatie vertelt Nicky Kroon, bekend van het boek en de blog 'Het zero waste project', alles over de zero waste lifestyle in het Kadecafé. Nicky en Jessie Kroon leven sinds 2014 zero waste, zonder afval dus. Wat begon als project voor een maand, is inmiddels uitgegroeid tot een jarenlang project en lifestyle.

Voorstelling Ansikt
20:30 Soesterweg 334
Theatervoorstelling op locatie. Een groep mensen leeft in afwachting van de terugkeer van de zomer. Jaren geleden zagen zij de zon achter de berg verdwijnen tijdens een sneeuwstorm die hen allemaal een villa in joeg. Als het dooien begint, wordt hun oude leven ineens weer toegankelijk. Maar wat als de buitenwereld groter en bozer blijkt dan gedacht? Kartjes: www.ticketkantoor.nl/shop/ansikt.

15 november 2019

Amersfoort

Workshop tekenopstelling van mandala
13:00 Egidiushof 9
Het tekenen binnen de cirkel geeft een veilig en omhullend gevoel. Tekenervaring is daarvoor niet nodig. Meer op www.wiesvanolst.nl.

Lezing Centro Hispano Americano
20:00 Heiligenbergerweg 64
De derde tertulia van het nieuwe seizoen heeft als titel: Cantando pasamos la vida, Música ranchera. Spreekster is Idoia Leal Belausteguigoitia, uit Torreón, Mexico. Ze vertelt over de belangrijke plek die muziek in neemt in het leven van de Mexicanen. Entree voor belangstellenden 7 euro, meer op www.amersfoortlatino.nl.

Jubileumviering Taizé Amersfoort
20:00 't Zand 13
Het 10-jarig jubileumviering van Taizé Amersfoort. Elke derde vrijdag van de maand is er in de Oud-katholieke kerk een Taizéviering. Een uurtje met Taizéliederen en met stilte en gebed, speciaal voor jongeren van 16 tot en met 35. Nu, tien jaar later, is de werkgroep veranderd, maar de vieringen zijn blijven bestaan.

Lezing: De geschiedenis van Sinterklaas
20:00 Sandenburg 20
In deze lezing - op de dag vòòr de intocht - vertelt schrijver en verhalenverteller in Nederland. Abe heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de gebruiken en verschijningsvormen van Sint en Piet. Het sinterklaasfeest door heel Europa. Krampus, Klaubauf en Schmützli. Entree is gratis, de hoed gaat rond.

Amersfoort

Ansikt
20:30 Soesterweg 334
Theatervoorstelling op locatie, zie 14 november.

16 november 2019

Hoevelaken

Workshop 'alla prima' portret schilderen
9:30 Muurhuizen 98
De Amersfoortse kunstschilder Geke Steenmetz geeft een workshop portret schilderen 'Alla Prima' in het Zorn-kleurenpalet. 'Alla Prima' of de 'nat in nat'-techniek staat voor in één keer gemaakt. In het Zorn-palet worden slechts twee kleuren plus zwart en wit gebruikt. De workshop, die is bedoeld voor de wat gevorderde schilder, wordt gegeven in Hoevelaken en is inclusief materiaal en lunch: www.geke-steenmetz.nl.

Amersfoort

Rouwverwerking voor jongeren
10:00 Siliciumweg 57
Ik mis je zo, rouwverwerking voor jongeren. In een klein groepje werken deelnemer tien weken lang individueel aan het verwerken van verdriet met creatieve opdrachten en verschillende materialen. Meer informatie en vragen: www.byldkreft.nl/groepstraining.

Workshop Yin Yoga
14:00-16:00 Bergstraat 6
Yin Yoga is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze filosofie gaat uit van vijf elementen, vijf seizoenen en bijbehorende orgaan-meridianen. Informatie en aanmelding: info@bindi.nu.

Reünie 50-jarig 't Atrium
14:00 Paladijnenweg 611
't Atrium bestaat vijftig jaar en ter gelegenheid daarvan wordt een reünie georganiseerd. Ook oud-leerlingen en oud-docenten van de voorlopers van het huidige 't Atrium, het Vallei College, het Schothorst College, SG de Schothorst, de Rijks HBS en de RSG Thorbecke HBS zijn welkom. Reünisten worden ingedeeld bij hun oud-klasgenoten om herinneringen op te halen, gezellig bij te kletsen en een nieuwe klassenfoto te maken. Meer op atrium.heefteenreunie.nl.

Poppentheater 'Klein, dapper varkentje'
14:30 Heiligenbergerweg 115-119
Camilla Koevoets speelt in het poppentheater Toermalijn de voorstelling Een klein, dapper varkentje (3-plus). Na de pauze is Sjoempie, de marionettenclown, er ook met speciale aandacht voor de jarigen. Toegang inclusief consumptie.

Hoogland

Jaarconcert Hooglands Koor
20:00 Engweg 7
Hooglands Koor 'Over Land en Zee' houdt haar jaarconcert in Dorpshuis De Neng. Kaarten zijn voor 12 euro te koop bij Rien Tolboom, tel. 06-10473211 of aan de deur.

Amersfoort

Koraal Vocaal, Mevrouw De Vries 35 jaar
20:00 Leusderweg 110
Vrouwenkoor Mevrouw de Vries is 35 jaar geworden en viert dit heuglijke feit met een concert waarbij haar levenslijn gevolgd wordt aan de hand van liederen. Daarnaast levert 'Ongekend Improvisatie Amersfoort' ook nog een ludieke bijdrage. Het geheel staat onder leiding van dirigent Alice Roes en Malgosia Fiebig begeleidt op de piano.

Amersfoort

Ansikt
20:30 Soesterweg 334
Theatervoorstelling op locatie, zie 14 november.

17 november 2019

Amersfoort

Kerstmarkt en Vintage Kilo Sale
12:00-17:00 Zwaaikom 21
De jaarlijkse kerstmarkt en de Vintage Kilo Sale bij Kringloopcentrum Amersfoort. Op deze middag zal ook het Kringlooplied live gepresenteerd worden door Luca van den Driesschen met koor. Iedereen is welkom. Er is in de nabije omgeving parkeergelegenheid, maar met die fiets komen heeft de voorkeur.

De Lieve Vrouw CineSingle
12:00 Lieve Vrouwestraat 13
Maandelijks filmmatinee voor single filmliefhebbers met de film Mi Vida Norbert ter Hall met Loes Luca in de hoofdrol. Vooraf samen een kopje koffie drinken en na afloop kan er geluncht en geborreld worden in het café: de ideale setting voor een sfeervolle kennismaking.

Jubileumconcert Koor Tourdion
14:30 Leeghwater 1
Dit jaar bestaat Tourdion 40 jaar en dat is reden voor een concert in het Icoontheater. Tourdion verlegt steeds zijn grenzen: verschillende talen, muziek van vroeger en nu, klassiek, modern, pop, jazz of volksmuziek. Dirigent is José Kamminga, Sjaak Verboom begeleidt op piano en leidt het combo. Entree 10 euro, kaarten aan de zaal verkrijgbaar.

Mata Hari ontsluierd?
14:30 Heiligenbergerweg 115-119
Verhalen in het bos presenteert: 'Mata Hari ontsluierd?' door Madeleine Nieuwlaat (vertelling) en Eba Zaphira (dans) in Koetshuis Randenbroek. Een pakkende voorstelling over een vrouw die gezien wilde worden, vooral niet ten onder wilde gaan. De doelgroep is volwassenen en adolescenten (14-plus), entree: 12 euro, contant.

Voorstelling 'Een beestje voor Sinterklaas'
15:00 Wageningseberg 43
'Een beestje voor Sinterklaas' is een poppenspel bij 'De Brinkhorst' door Poppentheater Cassiopeia. Een voorstelling voor iedereen ouder dan 3 jaar. Kaartjes zijn 6 euro. Aanmelden: poppentheatercassiopeia.nl/reserveren of tel. 033-4657206.

Amersfoort

Welluidend en dissonant, Daan Manneke 80
15:00 Robert Kochstraat 4
De Nederlandse componist Daan Manneke werd op 7 november 80 jaar. Die verjaardag wordt gevierd met meer dan veertig concerten door het hele land. Het Amersfoorts Vocaal Ensemble viert het feest mee en combineert de muziek van Manneke met composities van zijn leermeester Ton de Leeuw, tijdgenoten als De Klerk, Diepenbrock en Strategier, en oude meesters als Desprez, DiLasso, Schuyt en Sweelinck. De koormuziek wordt opgeluisterd door harpspel van Annemieke IJzerman en dans van Esther Nederpelt. Na afloop heffen we het glas! Kaartjes aan de deur alleen contant of met Tikkie.

Concert Rembrandt Trio
15:30 Westsingel 47
In de historische Kapel van de Mannenzaal een concert uit de serie Mannenzaal Klassiek. Deze keer het Rembrandt Trio op, maar alleen het label 'klassiek' doet hun programma tekort. Het Rembrandt Trio bestaat uit pianist en componist Rembrandt Frerichs, Tony Overwater (contrabas) en Vinsent Planjer (whisperkit). Reserveren is gewenst via info@mannenzaal.nl.

Sunday Live en swing Cafe
16:00 Eemlaan 100
Sunday Live en Swing Cafe in zaal Bloemendaal bij Zandfoort aan de Eem. Er zijn liveoptredens van zangeres Sandra Swart, zanger Marcel van Sas en zangeressen: Maaike Smit, Naomi Noelle en Cynthia van Maanen. Toegangskaarten (6 euro) via www.ticketkantoor.nl/shop/sunday.

Orgelconcert in de Emmaüskerk
16:00 Noordewierweg 131
In de Emmaüskerk staat sinds 1985 een bijzonder mooi Engels orgel van de orgelmaker Willis uit 1875. Om dit orgel de aandacht te geven die het verdient worden een paar concerten per jaar georganiseerd. Tjeerd van der Ploeg, sinds 2002 organist in de St. Christoforuskerk te Schagen, speelt 17 november. Zijn concertrepertoire omvat de gehele breedte van de orgelliteratuur. De toegang is vrij. Na afloop is er een collecte.

19 november 2019

Amersfoort

Lezing fabrieksschoorstenen
16:00 Eemplein 71
Amersfoort telde ooit 34 lange schoorsteenfabrieken die zo kenmerkend zijn voor de industrie in de 19de eeuw. Nu zijn er nog vier over. Wat is hun (bouw)historie en wat is er nu nog van over? Stichting Industrieel Erfgoed in Stad Amersfoort (Siesta) houdt hierover een lezing, met aansluitend een wandeling langs drie van deze schoorstenen. De lezing wordt gegeven door Arjan Barnard, deskundige. Toegang is gratis. Aanmelden via: aanmelden.siesta@gmail.com.