• In Hoogland gaat een bridgecursus voor beginners van start.

    Jaap Ravenhorst

Uitjes in en om Amersfoort de komende week

AMERSFOORT De Stad Amersfoort plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het onderstaande te doen. De volledige lijst met activiteiten is dagelijks te vinden in onze online agenda.

19 september 2019

Amersfoort

[Expositie 'En plein-air'
[11:00 Heiligenbergerweg 171
Juane Xue heeft twee schilders uitgenodigd, die meestal buiten schilderen en de sfeer, het licht en de kwaliteit van de plek met vlugge streken op het doek zetten. En plein-air heet deze stijl. De Groningse schilder Joost Doornik en de Bredase Hans Versfelt. Meer op www.nationalgallery.nl; open op do, vr en za 11.00 tot 17.00 uur

20 september 2019

Amersfoort

[Introductieprogramma yoga
[10:00 Paulus Borstraat 37
Het Yoga Introductieprogramma bestaat uit een introductieworkshop van 2 uur en 1 maand onbeperkt yogalessen volgen. Daarna kan iemand een maand lang onbeperkt lessen volgen: aandachtsmederij.nl/specials.

[Proeflessen Technika10
[19:00 Hooglandseweg-Noord 55
Technika10 is een it- en techniekclub voor meiden. Nu drie proeflessen voor 10,00 euro op 20 en 27 september en 4 oktober. Voor meer informatie: www.technika10keistad.nl.

[Lezing Centro Hispano Americano
[20:00 Heiligenbergerweg 64
De eerste tertulia van het nieuwe seizoen heeft als titel: Salamanca 800 años de Universidad. Spreekster is mevrouw Marta Gómez-Rodulfo, schrijfster en docente journalistiek. In de lezing is niet alleen aandacht voor de geschiedenis van de universiteit van Salamanca, maar ook voor het belang van deze historische universiteit. Meer op www.amersfoortlatino.nl.

21 september 2019

Amersfoort

[EHBO en reanimatie voor vrijwilligers
[9:00 van Galenstraat 30
Tijdens deze workshop krijgen deelnemers praktische handvatten over verlenen van eerste hulp bij kneuzingen en verstuikingen, botbreuken en brandwonden, verslikking, vergiftiging, onderkoeling en beroerte. De training is gratis voor Amersfoortse vrijwilligers. Aanmelden via VA@indebuurt033.nl of tel. 033 -2048677. Meer informatie op: www.indebuurt033.nl.

[Ouderwets gezellige rommelmarkt Berg Zuid/Wijkje 77
[10.00 - 15.00 Leenaert Nicasius(dwars)straat
De jaarlijkse rommelmarkt in Wijkje 77 (Berg Zuid) wordt dit jaar nog groter en gezelliger. Bewoners uit de wijk stallen hun waar uit in de Leenaert Nicasiusstraat en de Leenaert Nicasiusdwarsstraat. Er zijn marktkramen en kleedjes met o.a. speelgoed, kleding, prullaria en vintage. Ook zijn er versnaperingen en er is muziek.

[Oogstfeest
[10:00 Weg van de Vrede 40
Voor het derde achtereenvolgende jaar nodigen het bestuur en de tuinvrijwilligers iedereen uit hun plezier in het moestuinieren en het leveren van de biologische geteelde groenten aan de voedselbanken in Amersfoort met hen te delen. De tuin is te vinden tegenover weg van de Vrede nr 40 of aan het eind van de Groenesteeg in Rustenburg

[Tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs
[10:00-12:30 Paladijnenweg 251
Een grote tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs in Schothorst met een ruim aanbod in (merk)kleding voor kleine prijsjes. De entree is gratis. Locatie is SGS Guido.

[Wereld Alzheimer Dag wandeltocht
[10:00 Weberstraat 2
Ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag houdt Alzheimer Nederland, afdeling Amersfoort een wandeltocht door het natuurgebied De Schammer onder leiding van een gids. Start- en eindpunt is wijkcentrum Het Klokhuis. Na de wandeling staat een eenvoudige lunch klaar, deelname is gratis. Bij slecht weer een alternatief programma, opgave via rianiemeijer@gmail.com. Voor info: tel. 06-18749232.

[Werelddag dementie
[10:00-12:00 Watersteeg
Dementerenden of mensen die zorgen voor iemand met dementie zijn uitgenodigd om hun verhaal te doen in Ontmoetingscentrum De Herberg. Onno van de Weteringh heeft privé zorgen om dierbaren. Als vrijwilliger is hij actief met clowns in de dagopvang, en verpleeghuizen om opgewekt oud te zijn. De coördinator van De Herberg, Carolien van Middelaar heeft werkervaring met mensen met dementie. Graag komen zij in contact met anderen.

[BoekStart Babyfestijn Vathorst
[11:00-15:00 Leeghwater 1-3
Bibliotheek Eemland houdt het gratis BoekStart Babyfestijn. Ouders met baby of dreumes zijn welkom. Op het programma van het Babyfestijn staan onder andere de Billen Buikje Benen; een voorleesvoorstelling van kinderboekenschrijver Betty Sluyzer, Muziek op schoot en Gebarenpret. Naast de activiteiten is er de doorlopende babymarkt. Meer informatie op www.bibliotheekeemland.nl.

[Jeroen Windmeijer signeert
[14:00-15:30, Langestraat 33
Jeroen Windmeijer signeert zijn nieuwste thriller De Offers in boekhandel Veenendaal. Windmeijer opent in De Offers de anders zo gesloten wereld van de Boliviaanse hoogvlakten. Eerder schreef Windmeijer de thrillers De bekentenissen van Petrus, Het Pauluslabyrint en Het Pilgrim Fathers Complot.

[Workshop Japans bloemschikken
[14:00 Leusderweg 110
De Volksuniversiteit geeft de workshop Ikebana. Deze Japanse kunst van het bloemschikken besteedt aandacht aan de algehele lijn en vorm van het gebruikte plantmateriaal en benadrukt minimalisme en asymmetrie. Opgeven via www.vuamersfoort.nl.

[MS Café Kruiskamp
[14:00 Neptunusplein 66
Willem Jan heeft een tijd samen geleefd met iemand met MS, en nam zich voor genomen iets te gaan organiseren ivoor mensen met deze chronische ziekte. Sinds 1,5 jaar is hij als vrijwilliger werkzaam Bij Bosshardt en indebuurt033 en pakt nu de kans iets dergelijks te organiseren.

[Muziek na de Markt
[16:00 Langestraat 61
Duo Pageluza Paulien van der Werff (sopraan) en Gert de Vries (gitaar, luit) vormen sinds 2014 het Duo Pageluza. Zij delen in de Lutherse kerk een voorliefde voor het intieme karakter van de luitliederen. Hun repertoire bestaat uit muziek van de 16de en 17de eeuw.

[Filmavond VlinderHuys
[20:00 Barchman Wuytierslaan 51
Elke derde zaterdag van de maand wordt de grote zaal omgetoverd tot bioscoop. Ruben Kool leidt de avond in en na afloop is er de gelegenheid om na te praten. Voor koffie en thee wordt gezorgd, andere versnaperingen zijn welkom om mee te nemen en te delen. Bijdrage 5,00 euro, info en aanmelden via vlinderfilm@gmail.com.

[Onbeperkt Houdbaar in de Volmolen
[22:30 Plantsoen-Noord 2
Tijdens de Nacht van de Literatuur op zaterdag 21 september presenteert theaterduo Van Het Lied samen met Literalicious kookworkshops het muzikale 'Project Onbeperkt Houdbaar', kijken, luisteren én proeven met een verhaal in de De Volmolen.

22 september 2019

Amersfoort

[Women Unlimited: Forum Heldinnen
[13:00-17:30 Kleine Haag 2
Het concept van Women Unlimited gaat in op behoefte van vrouwen in Amersfoort elkaar te ontmoeten, te ondernemen en te versterken in verbindende activiteiten.

[High Tea en concert
[16:00 Langestraat 61
Cees-Willem van Vliet speelt de Goldbergvariaties van J.S. Bach in de Lutherse kerk. Op het programma staat vervolgens Duo's van Saint Saens voor de opvallende bezetting van harmonium en piano. De piano wordt bespeeld door Adriaan Plantinga. Concert kost 15,00 euro, met higt tea 22,50 euro. Opgave via vriendenvandezwaan@gmail.com.

24 september 2019

Hoogland

[Start bridgecursus Hoogland
[13:30-16:30 Engweg 7
Bridgeclub Hoogland start een bridgecursus voor beginners. Het eerste deel bestaat uit twaalf lessen. Het vervolg, wederom twaalf lessen, start in januari. De cursus vindt plaats in dorpshuis de Neng. Minimum aantal deelnemers is twaalf. Voor informatie en opgave: tel. 033-4805335 of h46pool@hetnet.nl.