• Joost Enkelaar
  • Joost Enkelaar

Afscheid van 'Mondriaanvaart'

AMERSFOORT ,,We hadden zin om iets leuks te doen en we kwamen uit bij een rondvaart door Amersfoort", vertelde de 900.000ste passagier die Waterlijn onlangs verwelkomde. Het werd de 'Mondriaanvaart', de kunstvaarroute langs vijftien kunstwerken in de Amersfoortse grachten. Verrassende kunst van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door Piet Mondriaan.

Op zondag 25 oktober kunnen Amersfoorters alvast een beetje afscheid nemen van de 033Mondriaan Kunstvaarroute, in het Mondriaanhuis. Om 10.30 uur is de inloop, waarna een welkom volgt en een presentatie van het werk Anne van Ophem (artist in residence). Vervolgens geeft het Edu Ninck Blok Trio een jazzconcert om 11.00 uur. Vanaf 12.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in het Mondriaanhuis of instappen voor de Mondriaanvaart (om 12.00, 12.15 en 17.00 uur, vanaf Waterlijn, Krommestraat, reserveren via tel. 033-4654636). De allerlaatste Mondriaanvaart is op 31 oktober.

VAN OPHEM ,,Tekenen is leuk, leuk, leuk", vindt de 18-jarige kunstenares Anne van Ophem. Ze doet dit jaar eindexamen vwo en hoopt het oriëntatiejaar op de Gerrit Rietveld Academie af te ronden. ,,Ik was altijd in de weer met papier." Ze begon met felgekleurde fantasiefiguren, maar later ook portretten. Haar schetsboeken bleken niet alleen goed materiaal voor een toelatingsgesprek bij een kunstacademie, maar ook op zichzelf staande kunst te zijn. Ze heeft al een duidelijke visie op kunst: ,,Ik vind het moeilijk te bevatten dat kunst niet per se een product in een lijstje hoeft te zijn, met alle 'foutjes' uitgegumd. Een kunstwerk kan ook 'in progress' zijn en toch 'af'. Het valt me op dat het tegenwoordig meer om de persoonlijkheid van de kunstenaar gaat dan om zijn product. De ambacht wordt niet zozeer meer gerespecteerd en beschouwd als kunst. Daar denk ik veel over na, want het is toch hartstikke oneerlijk als je een goede maker bent met geweldige ideeën, maar je geen aandacht krijgt omdat je haar niet blauw is?" Anne werkt in de herfstvakantie in Amersfoort aan een aantal werken, die ze op zondag 25 oktober presenteert.

JAZZCONCERT Het Edu Ninck Blok Trio bestaat uit Edu Ninck Blok (trompet), Jeroen de Valk (contrabas) en Hans Knapp (gitaar). Edu werkte met Chet Baker in de platenstudio en op de podia en Jeroen is Chets biograaf. "Lekkere jazz met een bescheiden volume", volgens een bezoeker bij een optreden van dit trio.

De blauwe populier langs de Zuidsingel, de portretten aan de Korte Gracht, de geluidskubus bij Museum Flehite, het gedicht P.M. bij de Croontjesbrug; ze zijn allemaal onderdeel van de 033Mondriaan Kunstvaarroute. Deze 'Mondriaanvaart' is nog mogelijk tot en met 31 oktober, op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Reserveren kan via tel. 033-4654636.

Meer informatie op www.033mondriaan.nl.