• Politie.nl

Agente loopt ernstig letsel op na mishandeling

AMERSFOORT Een agente heeft op zaterdagochtend hoofdletsel opgelopen op de Nieuweweg in Amersfoort tijdens de aanhouding van een verdachte van vernieling. Een groep van zes personen keerden zich hierbij tegen de agente.       

Vervolgens werd ze geslagen en een man probeerde de vrouw te wurgen. Hierbij schoten drie collega's te hulp en moesten zelf geweld toepassen om de agente te redden. Dit leek niet te helpen en de agenten trokken hun stroomstootwapens. Verdere actie was niet nodig, want na een waarschuwing staakte de groep het geweld.

VERNIELING Rond 03.00 uur wees een getuige surveillerende agenten op een vrouw die de ruit van een winkel zou hebben vernield. De agente sprak de 20-jarige vrouw hierop aan. Het gezelschap van de verdachte, een andere vrouw en vier mannen, begonnen zich met het gesprek te bemoeien waardoor de situatie escaleerde. Zes personen zijn aangehouden voor mishandeling en zitten vast voor nader onderzoek en verhoor. Drie agenten liepen letsel op en hebben aangifte gedaan. De gewurgde agent is overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling, waar werd geconstateerd dat zij een hersenschudding heeft en letsel aan het gelaat. ,,Wanneer het mogelijk is doet deze agente aangifte van poging tot doodslag," schrijft de politie.  

GETUIGEN In verband met het onderzoek is de politie op zoek naar getuigen van het geweldsincident. Bovendien zijn de agenten twee bodycams verloren. Getuigen of vinders worden verzocht contact op te nemen met de recherche in Amersfoort via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

STROOMSTOOTWAPEN In Amersfoort wordt getest met stroomstootwapens als geweldsmiddel. Deze vult een gat op tussen enerzijds pepperspray en wapenstok en anderzijds vuurwapen en hond. ,,Als de agenten in Amersfoort geen stroomstootwapen tot hun beschikking hadden gehad, restte hen op dat moment alleen de dreiging of inzet van het vuurwapen om de agente te kunnen bevrijden uit de verwurging," aldus de politie.