• Gemeente Amersfoort

Amerena: alleen 'vrij zwemmen' in het weekend

AMERSFOORT 'Vrij zwemmen' kan in het sportcomplex Amerena alleen op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Dit simpele feit werd pas duidelijk toen moeders zich er meldden met hun kinderen, kort na de opening op vrijdag 20 april. Ze kregen bij de receptie te horen dat er door de week niet vrij kan worden gezwommen. De glijbaan, de waterattributen - dat alles bleef voor hen gesloten. 

Jeroen de Valk

De weggestuurde moeders wendden zich tot Simone Kennedy, fractievoorzitter van de ChristenUnie, die hier meteen werk van maakte. Bij haar vragen in de vergadering van de gemeenteraad kreeg ze echter nul op het rekest van sportwethouder Hans Buijtelaar.

,,Het is bommetjevol, het is wat het is'', zei Buijtelaar aan het eind van een betoog waarvan de essentie was: de zwembaden in Amerena worden intensief gebruikt door zwemclubs en voor zwemlessen. Meer ruimte voor vrij zwemmen is er niet.

WOENSDAGMIDDAG Kennedy vroeg nog of er desnoods meer mogelijkheden waren in de vakanties en op vrije woensdagmiddag, als de basisscholen zijn gesloten. En wat vond Buijtelaar van de christelijke zwemmers, die op zondag vanwege hun geloofsovertuiging thuis blijven? Voor hen blijft alleen de zaterdagmiddag over.

De wethouder zei dat er nog eens kan worden gekeken naar het rooster van het vijftigmeter-bad door de week, tussen twaalf uur en half drie; ,,Misschien kunnen we daar nog wat ruimte creëren. Dat vereist dan wel extra inzet van personeel, onder meer om toezicht te houden op de jeugd.''

WACHTLIJST De behoefte aan zwemlessen is echter gigantisch en kan niet worden genegeerd. ,,Van maandag tot en met vrijdag staan er alleen al vijftig kinderen op de wachtlijst. De lessen zijn bovendien van groot belang voor de exploitatie van Amerena.'' De woensdagmiddag is ook onderdeel van een hectisch 'volcontinurooster'.

In de meivakantie gaan al die activiteiten gewoon door. De lessen worden alleen gestaakt gedurende de kerst- en zomervakanties; dan kan er dus onbekommerd worden vrij gezwommen.

Amerena beschikt over een doelgroepenbad, dat veel wordt gebruikt voor lessen en door senioren. Het vijftigmeter-bad is vooral een 'sportbad' met een belangrijke 'regionale functie' en was ook zo gepland, alweer jaren terug. Het leent zich voor het trekken van banen en andere sportieve activiteiten en minder voor de pure recreatie. Daar is het doelgroepenbad meer geschikt voor, maar daar worden dus vrijwel continu zwemlessen gegeven.

TWITTER De verbazing van Kennedy werd op Twitter gedeeld door onder anderen Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) en Sieta Koet (Amersfoort2014). Zij vragen zich af waarom er geen mogelijkheden zijn tot vrij zwemmen door de week, op een plek die met inzet van veel gemeenschapsgeld tot stand kwam. Zij zullen zich het Sportfondsenbad aan de Bisschopsweg herinneren; daar kon iedereen dagelijks baantjes trekken.

Het Sportfondsenbad werd kort voor de opening van Amerena gesloten. De opening vond plaats op vrijdag 20 april, waarna een feestelijk openingsweekend volgde. Amerena kostte 26 miljoen. De bouw van het sportcomplex aan de Hogeweg duurde tweeënhalf jaar.