• Fred Oosterhuis
  • Gemeente Amersfoort

Amersfoort krijgt ultra-modern sportcomplex

Een multi-functionele eyecatcher van ruim 150 meter lang. Dat is wat automobilisten straks te zien krijgen als ze Amersfoort vanaf de A28 over de Hogeweg binnen rijden. Vanaf eind 2017 moeten de deuren van het ambitieuze en moderne sportcomplex Amerena geopend worden en kan Amersfoort weer stiekem gaan fantaseren over sportwedstrijden op topniveau.

Jeroen van der Veer stak bij wethouder Hans Buijtelaar zijn licht op over de ins en outs van een ultra-modern sportcomplex.

Jeroen van der Veer

Na oeverloos gepraat, vergaderen, wikken en wegen viel in 2010 dan toch het besluit. Amersfoort zou enkele sporthallen niet renoveren en een plan voor de bouw van een enorme nieuw sportcomplex verder uitwerken. Een miljoenenproject en dat in een financieel moeilijke tijd. Het was een beslissing die veel inwoners van de Keistad niet meteen begrepen. Ook in het gemeentehuis was er zo nu en dan twijfel, al was de stip inmiddels op de horizon gezet.

DOSSIER Toen wethouder Hans Buijtelaar zes jaar geleden het nieuwe college instapte, kreeg hij het enorme dossier toegeschovenn. Het plan voor een nieuw sportcomplex lag al op tafel, toen de VVD´er verantwoordelijk werd. Toch moest er nog wel een invulling gegeven worden aan de plannen. Ga je voor ´basic´ of ga je voor ´top of the bill´? Het is een afweging die voor flink wat hoofdpijn heeft gezorgd bij de betrokkenen. ,,In een financieel moeilijke tijd was dit niet eenvoudig", bekent Buijtelaar. ,,Je spreekt over een investering van tientallen miljoenen euro's. Ook zonder crisis is dat natuurlijk al enorm veel geld."

ADVIES Mede op advies van externe partijen werd de knoop werd doorgehakt. Het sportcomplex ging er komen en er zou gekozen worden voor het optimale. Buijtelaar: ,,Als je zoiets gaat doen, moet het ook goed gebeuren. Direct alles in één keer en niet mondjesmaat. Dat is een hele investering, al heb je dan wel het beste van het beste en hoef je niet tijdens, of zelfs na de bouw dingen aan te passen omdat er vraag naar blijkt te zijn."

Al langer was duidelijk dat het sportcomplex aan de Hogeweg zou gaan komen en dat gebeurde ook niet zonder reden. Hoewel op het eerste gezicht Vathorst een voor de hand liggende optie zou zijn, koos men toch voor de meest ingewikkelde oplossing. Niet op een braakliggend lap grond in de nieuwbouwwijk, maar aan de volgebouwde toegangspoort van de stad.

VERBINDEN ,,Het sportcomplex is onderdeel van ´Amersfoort Vernieuwt´", legt de 53-jarige Buijtelaar uit. ,,Wij willen hier twee buurten aan elkaar verbinden en nieuw leven inblazen. Daar zijn al de nodige aanpassingen aan de infrastructuur aan vooraf gegaan en nu komt er ook nog de Amerena. Bij de entree van de stad, hoort iets te pronken. Je rijdt de A28 af en je ziet straks dat prachtige complex. Daar mogen we best trots op zijn."

Op 13 januari werd de eerste paal geslagen en vanaf toen was er geen weg meer terug. Het grote fantaseren kon beginnen, ook over eventuele topsportaspiraties. Amersfoort en topsport? Zou het dan echt gaan gebeuren? Buijtelaar: ,,Dat is aan de verenigingen. Mijn team heeft gezorgd voor de hardware en de verenigingen zijn de software. Het faciliteren is mijn taak, maar trainers ga ik niet regelen."

ZWEMBADEN Dat het over de faciliteiten niet hoeft te klagen, wordt duidelijk als Buijtelaar een groot boek op A3-formaat tevoorschijn tovert. De feiten liegen er niet om, blijkt bij het zien van de bouwtekeningen. Zo komt er een vijftigmeterbad met tien banen en daardoor wordt Amersfoort na Eindhoven de tweede stad in Nederland met zoveel banen. Dat zorgt automatisch voor hoge verwachtingen. Een NK, EK of zelfs een WK-zwemmen; het behoort tot de mogelijkheden. Buijtelaar: ,,De accommodatie voldoet aan alle eisen die de zwembond daaraan stelt."

VERSCHUIFBARE TUSSENWAND Ondanks dat het de naam vijftigmeterbad draagt, is het bassin in werkelijkheid twee meter langer. Dit omdat men verschuifbare tussenwanden plaatst, waardoor het bad waar mogelijk in tweeën gedeeld kan worden en je twee 25 meter-baden hebt.

Wie straks de Amerena betreedt, ziet bij binnenkomst aan de rechterkant de omstreden springtoren. Tien meter hoog, opgedeeld in diverse springhoogtes. De toren maakte aanvankelijk geen deel uit van de plannen maar is er op basis van ´voortschrijdend inzicht´ toch gekomen.

Met het wedstrijdbad, het multifunctionele sportbad en het doelgroepenbad telt Amerena straks niet minder dan drie baden. De 90-meter lange fun-glijbaan komt uit in het 25-meterbad, waardoor men hoopt veel kinderen en families naar het complex te krijgen.

TIJDWAARNEMING Aan vrijwel alles is gedacht, benadrukt wethouder Buijtelaar. Zo zullen bijvoorbeeld de startblokken met elektronische tijdswaarnemingen worden uitgerust. ,,Het zit hem allemaal in de details. Voor een leek lijkt zo iets kleins niet belangrijk, maar voor een topsporter kunnen bepaalde dingen het verschil maken tussen winnen of verliezen. Details maken of iets een ergernis wordt of niet.´´

GROTE SPORTZAAL Op de tweede etage is de grote sporthal, die voor diverse doeleinden gebruikt kan worden. Zo is de hoogte maar liefst elf meter en dat is een bewuste keuze. Buijtelaar: ,,Ook hierbij geldt dat je naar het maximale kijkt. Hierdoor kan elke sport op hoog niveau in de zaal terecht en heb je later niet de irritatie van 'hadden we het plafond maar hoger gemaakt'. Volleybal of badminton op topniveau… het kan allemaal."

Er kan ook gekozen worden om de gigantische zaal in drieën te delen door middel van de elektrische tussenscheidingen. Hierdoor kan men beschikken over drie afgezonderde ruimtes en kunnen verschillende scholen en verenigingen tegelijkertijd sporten.

HORECA Wat is een goede sporthal zonder horeca? Daarom vonden de betrokkenen van Amerena het belangrijk dat de horeca een prominente rol kreeg, waarbij het direct het kloppend hart van het gebouw moest worden. Geen machines waar de bezoeker snoep uit kan halen, maar een keuken en een restaurant.

Achter de bar of keuken zullen betaalde krachten staan, maar zullen gebruikers van de Amerena ook vrijwilligers moeten leveren. ,,Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend", aldus Buijtelaar, die vooral verlangt dat de vrijwillige hulpen op de stille uurtjes aanwezig zijn. ,,In de piekuren schakelen we zoveel als mogelijk professionele hulp in."

PARKEERGELENHEID Wie grote ambities heeft, moet ook zorgen dat er voldoende parkeergelegenheid is. Zo zal Amerena straks in de kelder de beschikking hebben over 219 parkeerplaatsen. Meer dan genoeg, verwacht de wethouder.

Ondanks dat de sporthal vlak naast de snelweg ligt, en er een stoplicht op de weg ernaar toe staat, is men niet bang voor opstoppingen. Ook niet als er grote (inter)nationale wedstrijden komen. ,,De marathon van Amersfoort is ook prima verlopen. Alles valt of staat met goede organisatie en communicatie. Mochten wij nou een topduel in het bad of in de hal hebben, dan kan je nog altijd werken met pendelbussen. Nee, over de parkeergelegenheid maak ik mij echt geen zorgen."