• 112Heuvelrug.nl

Amersfoort telt minimaal acht verkeersonveilige 'black spots'

AMERSFOORT Amersfoort telt minimaal acht 'black spots'. Dat meldt RTL Nieuws maandag op basis van eigen onderzoek.

Locaties waar in drie jaar tijd meer dan tien ongelukken gebeuren, staan bekend als verkeersonveilig en worden onder meer door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersonveiligheid (SWOV) black spots genoemd. Dit kunnen weggedeelten, rotondes of specifieke kruisingen zijn.

Op de A1 en A28 ter hoogte van Amersfoort zijn black spots. Maar ook de Ringweg Kruiskamp, het Eemplein, de Utrechtseweg en op de Vlasakkerweg is extra waakzaamheid geboden.

Twee kruispunten zijn ook erg gevaarlijk: op de Hogeweg met de Sem Dresdenlaan viel één slachtoffer in twaalf ongevallen. Op het kruispunt Amsterdamseweg, Barchman Wuytierslaan en met de Birkstraat vielen vier slachtoffers na dertien ongelukken.

Het daadwerkelijk aantal ongelukken ligt op veel locaties hoger. Veel ongelukken worden echter niet geregistreerd of gemeld bij de politie.

Het Keizer Karelplein in Nijmegen is met zeker 83 ongelukken in drie jaar tijd de meest verkeersonveilige plek van het land. Op nog eens bijna 1200 locaties in Nederland werden in drie jaar tijd minimaal tien ongelukken gemeld. RTL Nieuws telde 1186 black spots. Daar vonden in drie jaar tijd ruim 17.000 ongevallen plaats, waarbij 2658 slachtoffers vielen, zowel doden als gewonden.

De onderzoeksredactie bekeek op basis van de meest recente cijfers ruim 200.000 ongelukken uit de periode 2014-2016 waarvan politie of Rijkswaterstaat een exacte locatie of kruispunt registreerde.