• Dominique Platenkamp

Amersfoorter speelt rol van zijn leven in RENT

AMERSFOORT Maarten van Schalm uit Amersfoort vervult één van de hoofdrollen in de rockmusical RENT. Hij staat samen met de rest van de cast 1 en 2 juni op de planken in Flint Amersfoort. 

Van Schalm speelt de rol van Angel, iemand die zich niet in de traditionele man-vrouw hokjes laat stoppen. ,,Angel was eind jaren 80 al openlijk gender fluid," aldus Van Schalm. ,,De rol van Angel staat voor mij symbool voor diversiteit, en hoop op een toekomst waarin dat door alles en iedereen geaccepteerd en gevierd kan worden. Als Nederland zijn we hier natuurlijk al behoorlijk op weg, maar veel andere landen hebben nog een lange weg te gaan."

RENT De musical RENT is een meeslepend drama, geschreven op rockmuziek. Gebaseerd op de opera La Bohème van Puccini, speelt het zich af in het kraakpand van oud-muzikant Roger en beginnend documentaire maker Mark. Hun leven staat op zijn kop als Roger de buurvrouw ontmoet en Mark hoort dat zijn ex-vriendin valt voor een advocate. Rent laat de worsteling zien van een vriendengroep waarin iedereen zichzelf kan zijn, in een tijd waarin men pas net wist wat AIDS was.

ECHTE VRIENDEN De voorbereidingen voor de voorstelling zijn de spelers niet in de koude kleren gaan zitten. Door de diepgang van het verhaal is de groep erg hecht geworden. Van Schalm: ,,Voor mij gaat RENT vooral over het leven met echte vrienden door je meest echte zelf naar buiten te brengen. Maar het gaat voor mij ook over het verbinden van deze groep spelers in fijne en ook mindere tijden. Samen slaan we onszelf er uiteindelijk wel doorheen."