• Privebezit Weijman

Amersfoorter Weijman onderdeel van Expeditie Robinson

AMERSFOORT Terwijl liefhebbers donderdagavond gespannen aan de buis zijn gekluisterd om de finale van Expeditie Robinson te bekijken, zit Danny Weijman wat relaxter. De cameraman mocht het programma voor de zevende keer filmen en weet dus al de uitkomst. ,,Er wordt vaak gevraagd of ik wil verklappen wie er heeft gewonnen, maar diep van binnen wil niemand dat nu al weten. Ik heb het dan ook nog nooit verteld."

 

Mede door zijn vader rolde de inmiddels 30-jarige Weiman in het camerawereldje en hij voelt zich er als een vis in het water. Hij komt op plekken waar veel mensen willen komen en zo ook op de eilanden van Expeditie Robinson. Het populaire televisieprogramma trekt miljoenen kijkers en dit is mede door de kunsten van Weijman mogelijk.

 

TWAALF KILO Hij heeft ook weken op de tropische eilanden gezwoegd en is daar maar wat trots op. ,,Ondanks dat dit mijn zevende keer was, blijft het uniek. Elk jaar is anders. Ik film vooral de reality-dingen op het eiland. De gesprekjes in de bosjes of de ruzies bij het kampvuur. Het conflict tussen Roeland Fernhout en Shelly Sterk draaide ik bijvoorbeeld."

Om dit soort momenten op beeld te krijgen moet de Amersfoorter erg scherp zijn. ,,Doordat ik dit al wat jaren doe, krijg je daar gevoel voor. Toch blijft het een kunst, want niets is nep. Alles wat je ziet, gebeurt echt. Soms wordt daar wel eens aan getwijfeld. Als cameraman is het dan ook best zwoegen. Helemaal als je bedenkt dat mijn camera zo'n 12 kilo weegt."

 

VERKLAPPEN Toch zal je Weijman geen moment horen klagen. Hij heeft genoten van de opnames. ,,De deelnemers moeten echt afzien. Wij als crew ook, maar dan vooral door de lange dagen. Van zonsopgang tot zonsondergang moet je scherp zijn. Daarna gaan wij naar ons resort, wat erg luxe klinkt maar het niet was. Wel konden wij gewoon een biertje drinken en die smaakt na een werkdag heerlijk."

De afleveringen kijkt de cameraman veelal met zijn vriendin op de bank. Waar zij helemaal in het spel zit, kijkt Weijman vooral naar de gemaakte beelden. ,,Zij zit dan echt helemaal in het spel, terwijl ik kan balen of genieten van de shots. Of ik tussendoor niet verklap hoe het afloopt? Nee, natuurlijk niet. Je kijkt het, omdat je meegezogen wordt in het verhaal. Dus nee, ook mijn vriendin weet niet wie er donderdag wint."

 

KANS Wat het draaien van Expeditie Robinson ook zo mooi voor hem maakt, is dat Weijman iedere keer kon samenwerken met zijn vaste geluidsman Marijn de Ruiter. ,,Volgend jaar wil ik er weer bij zijn. Je bent een tijd van huis, maar gelukkig gunt mijn vriendin mij dat. Het is gewoon gaaf om erbij te zijn. Expeditie Robinson verveelt nooit." Naast het filmen van Expeditie Robinson, staan er nog veel meer programma's op zijn cv. Kroongetuigen, Wegmisbruikers, Spuiten en Slikken en bijvoorbeeld zijn eerste klus De Gouden Kooi. ,,Het is een erg mooi beroep en ben blij dat ik ooit deze kans kreeg."