• Gerwin van Luttikhuizen

Amersfoorters erg gelukkig in de stad

AMERSFOORT Ede is de gelukkigste stad van Nederland, maar inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2017, die vandaag verschijnt. Amersfoort staat vierde op de lijst met gelukkigste steden van Nederland.

In de Atlas wordt de gemeentelijke geluksindex geïntroduceerd. Die geeft aan welk deel van de bevolking van een gemeente gelukkig is. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig; in steden is dat 85 procent en in niet-stedelijke gemeenten 89 procent. Van de vijftig grote gemeenten in de Atlas heeft Ede de meeste gelukkige inwoners (89 procent) en Rotterdam de minste; 18 procent van de bevolking is daar niet gelukkig.

De tien gelukkigste steden van Nederland zijn achtereenvolgens 1. Ede; 2. Alphen aan den Rijn; 3. Amstelveen; 4. Amersfoort; 5. Gouda; 6. Velsen; 7. Apeldoorn; 8. Nissewaard; 9. Haarlemmermeer; 10. Deventer.

De ongelukkigste steden van Nederland, oftewel de onderste tien op de ranglijst van de vijftig grootste gemeenten van Nederland zijn 1. Rotterdam; 2. Amsterdam; 3. Arnhem; 4. Den Haag; 5. Sittard-Geleen; 6. Heerlen; 7. Maastricht; 8. Groningen; 9. Nijmegen; 10. Lelystad.

Gelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen. Ongelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt of werkloos zijn of een migratieachtergrond hebben.