• Evangelische Omroep

Amersfoorters Jamie en Seth te zien in 'Het geheime leven van 4-jarigen'

AMERSFOORT De peuters Jamie Döll en Seth Nagel uit Amersfoort zijn op maandag 27 maart te zien in het EO-programma 'Het geheime leven van 4-jarigen'. Dit programma speelt zich af in en rond een kinderdagverblijf, die voor de gelegenheid is ingericht met camera's en microfoons. De beelden geven een persoonlijk kijkje in de leefwereld van 4-jarigen. Hoe vinden ze hun plek, sluiten ze vriendschappen, bereiken ze hun doelen en gaan ze om met teleurstellingen?

Maandag wordt de laatste aflevering van het programma uitgezonden. In deze aflevering ontdekt de kijker hoe goed 4-jarigen zich kunnen concentreren, of ze de techniek van het onderhandelen al beheersen en hoe goed de kleuters kunnen omgaan met winst en verlies.

In 'Het geheime leven van 4-jarigen' maakt de kijker elke week kennis met acht 4-jarigen, die in achtergrond, gezinsherkomst en ontwikkelingsniveau van elkaar verschillen. Toch hebben ze ook veel gemeen: ze zijn nieuwsgierig, vindingrijk, hebben energie voor tien en zijn regelmatig eigenwijs. Wat gebeurt er wanneer ze met elkaar spelen? Hoe reageren ze wanneer ze worden uitgedaagd in vrolijke spelletjes of wanneer ze aan het denken worden gezet in één van de opdrachten? De beelden zijn grappig, verbazingwekkend en regelmatig ontroerend.

SPIEGEL In de afleveringen passeren onderwerpen als veiligheid, leiderschap, leven en dood, fantasie en de verschillen tussen jongens en meisjes de revue. De kinderen zoeken aansluiting, voelen zich soms onbegrepen, sluiten vriendschappen, onderhandelen, vieren feest en werken samen. Het programma is niet alleen leuk voor ouders, maar ook leerzaam en interessant voor volwassenen, met of zonder kinderen. ,,Veel situaties zijn herkenbaar; ook in ons leven", zegt eindredacteur Nanette Zonnenberg. ,,De kinderen houden ons - hoe jong ze ook zijn - een spiegel voor."

ANALYSE Meerdere camera's en audiozenders registreerden het gedrag van de 48 kleuters. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en pedagoog Minchenu Maduro keken mee tijdens de opnames en voorzien de beelden van deskundig commentaar. Ze duiden het gedrag van de kinderen op verfrissende, humoristische wijze en verklaren vanuit wetenschappelijk kader wat het gedrag van de 4-jarigen over hun toekomstperspectief zegt.