'Amersfoorters tevreden over vrijetijdsaanbod'

AMERSFOORT Aan de eind 2014 gehouden Vrijetijdsmonitor hebben zo'n 1.200 Amersfoorters meegedaan. Uit dit onderzoek blijkt volgens de gemeente dat inwoners de mogelijkheden om in de openlucht te recreëren erg waarderen en steeds meer sporten. Ook zijn zij tevreden over het aanbod van kunst en cultuur in de stad. Het rapportcijfer voor evenementen is iets lager dan in 2010. Toch krijgen de meeste evenementen nog altijd een ruime voldoende.

Het aantal inwoners dat tevreden is over de mogelijkheden voor openluchtrecreatie is gestegen van 73 procent in 2010 naar 76 procent in 2014. Vooral wandelen en fietsen in en rondom Amersfoort scoort hoog. Park Schothorst en de bossen ten zuiden en westen van de stad zijn het meest in trek. De Eempolder is vooral populair onder fietsers. Slechts 10 procent is minder tevreden en mist vooral natuurwater en strand. Het Henschotermeer trok vorig jaar 15 procent van de Amersfoorters.

SPORT Zeven op de tien volwassen Amersfoorters sport minstens een keer per week. In 2010 was dit nog 65 procent. Vergeleken met het landelijk gemiddelde van 52 procent is de sportiviteit in Amersfoort hoog. Met name jongeren tot 35 jaar en 65-plussers zijn vaker gaan sporten. Ook hoger opgeleiden sporten vaker, waardoor het verschil met lager opgeleiden nog groter is geworden. Men sport vooral om gezondheidsredenen en daarbij staat conditieverbetering voorop. Dat verklaart wellicht waarom individuele sporten, zoals fitness, hardlopen, wandelen en fietsen, zo in trek zijn. Teamsporten zijn onder volwassenen minder populair. De meeste Amersfoorters zijn tevreden over de hoeveelheid en diversiteit aan sportvoorzieningen in de stad. Wie minder tevreden is noemt vooral de behoefte aan (nog) een zwembad, een schaatsbaan of overdekte tennisbanen.

KUNST EN CULTUUR Ondanks bezuinigingen in de culturele sector in 2010 is het aantal Amersfoorters dat tevreden is over het huidige aanbod aan kunst en cultuur in de stad gestegen van 66 procent in 2010 naar 72 procent in 2014. Amersfoorters bezochten vaker een museum of galerie en een bioscoop of filmhuis. De komst van de Pathé-bioscoop op het Eemplein is hierop ongetwijfeld van invloed. Ook het Archief, de Bibliotheek en Kunsthal KadE kregen in het Eemhuis meer bezoekers. Het aantal cursisten van Scholen in de Kunst bleef gelijk. Dit geldt ook voor het aantal bezoekers aan een muziek-, dans-, cabaret- of toneelvoorstelling.

EVENEMENTEN In de zomermaanden trekken diverse evenementen veel publiek. De Koningsdagactiviteiten, het Jazzfestival, Bocados Dias Latinos en het Dorpsfeest Hoogland werden het meest bezocht. Maar ook nieuwe activiteiten als Lepeltje Lepeltje en de Amersfoortse Havendagen trokken grote aantallen bezoekers. De Waterlijn, Spoffin en de snuffelmarkt op het Lieve Vrouwekerkhof waren de grootste groeiers sinds 2010.

Veel evenementen kregen een lager rapportcijfer dan in 2010 maar de meesten scoren nog altijd een ruime voldoende. Het kan zijn dat het publiek door het grote en diverse aanbod kritischer is geworden. De Waterlijn krijgt weer de hoogste waardering (7,9). Deze stadsrondvaart kreeg van de ANWB in 2014 ook het predicaat 'Leukste attractie van de provincie Utrecht'. Dorpsfeest en Carnavalsoptocht Hoogland, Open Monumentendag en Lepeltje Lepeltje scoorden eveneens hoge cijfers.

De Vrijetijdsmonitor 2014 is in te zien op www.amersfoort.nl/feitenencijfers.