Amersfoorts Jeugd Orkest brengt Moessorgski in muziektheater

Peter Bruinsma

AMERSFOORT Op zondag 29 maart wordt in De Flint door het AJO de muziektheatervoorstelling 'De veiling van Moessorgski' gebracht. Orkestleden, dirigent en twee acteurs smeden de ijzersterke 'Schilderijententoonstelling' van Moessorgski om tot een sprankelende, interactieve familievoorstelling voor iedereen van acht tot achtentachtig jaar.

In 'De veiling van Moessorgski' staat de vriendschap tussen de componist Moessorgski en de kunstschilder Viktor Hartmann centraal. De schilderijen van Hartmann blijken de laatste doeken te zijn van een veilinghuis dat op omvallen staat. De veilingmeester organiseert in allerlijl een veiling en haalt daarbij alles uit de kast om de schilderijen voor het hoogst mogelijke bod te verkopen. Kan hij het veilinghuis redden?

Het AJO nam eerder deel aan voorstellingen met een educatief tintje. Ook nu is het de bedoeling dat met de voorstellingen in Tivoli Vredenburg maar liefst twaalfhonderd kinderen kennis maken met klassieke muziek. Het AJO levert daarmee ook een bijdrage aan de culturele leerweg van de bovenbouw van het primair onderwijs. De voorstelling vertelt immers het verhaal achter Moessorgski's beroemde Schilderijententoonstelling. Geïnspireerd door de schilderijen van Viktor hartmann schreef Moessorgski zestien stukken voor piano die later voor orkest zijn bewerkt. Het AJO wil in de voorstelling tonen hoe de muziek tot stand kwam en wat het verhaal er achter was. Dat gebeurt middels het vertellen van een spannend verhaal; een ode aan de fantasie maar ook aan de kunst. Daarmee slaat de voorstelling een brug tussen kinderen, beeldende kunst en klassiek muziek.

Productieleider Pauline Verburg benadrukt ook de aktieve rol van de orkestleden. ,,De leden van het AJO spelen niet alleen braaf hun partij, maar worden uitgedaagd om een actieve rol te spellen in de mise-en-scene. Dat geeft een extra dimensie aan hun bijdrage. Het orkest is als het ware een actief decor in de voorstelling. Jonge mensen spelen voor jonge mensen en zullen hen daardoor wellicht inspireren. Veel orkestleden zitten zelf op school , maar kregen van hun schoolleiding volledig de ruimte om aan de schoolvoorstellingen in Utrecht en Hilversum deel te nemen". Dirigent Rolf Buijs is enthousiast over het verlooop van de repetities. ,,Het verloopt spannend en voorspoedig. Het is spannend omdat een dergelijke wijze van deelname voor veel orkestleden nieuw is. Er wordt nu een actieve meer dramatische rol van hen gevraagd en daarmee treden we buiten de geijkte paden, maar het verruimt wel hun muzikaal blikveld. De muziek is sterk en zorgt voor een feest der herkenning. Het script is rond die muziek geschreven en vomt zo een raamvertelling of nog beter een lijstvertelling, want het gaat tenslotte over schilderijen."

,,Slechts één schilderij is via een beamer te zien en dat is De poort van Kiev. Van een paar schilderijen zijn nog maar afbeeldingen teruggevonden De meeste schilderijen zijn nagenoeg vertdwenen. Maar in de muziek blijven de schilderijen onverminder voortleven", vult Pauline Verburg aan. Haar taak in het geheel is heel breed. Zij regelt de subsidies, onderhoudt de contacten met de theaters, zorgt voor de rekwisieten en decorstukken en regelt de publiciteit. Dirigent Rolf Buijs blikt tevreden terug op het laatste weekend van februari. Toen nam 'zijn' AJO met succes deel aan het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten en haalde de finale. Deze vindt plaats op 13 juni. ,,We voerden de Vierde Symfonie van Schumann en de Middagheks van Dvorak uit", vult Buijs aan. ,,De bedoeling is dat we in juni hetzelfde repertoire uitvoeren als in de voorronde. Bovendien moeten ook een ander stuk op een filmpje opnemen en dat zal dan worden getoond. Daar zijn we nu nog niet zo mee bezig. Voorlopig gaat al onze aandacht even naar de muziektheatervoorstelling waar we allemaal heel veel zin in hebben. Uiteindelijk gaan we de voorstelling maar liefst zes keer doen. Een geweldig vooruitzicht."

Zondag 29 maart, AJO en de Schilderijententoonstelling van Moessorgski onder leiding van Rolf Buijs, om 15.00 uur in De Flint.