• Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jan van Dijk

Amersfoorts museum verwoest door grote brand (video)

AMERSFOORT Een groot deel van het nieuwe Knopjesmuseum aan de Kleine Koppel in Amersfoort is vrijdagavond in vlammen opgegaan door een grote brand. De eerste meldingen kwamen rond 18.40 uur binnen en enkele minuten later schakelden hulpdiensten op naar een grote brand. De brandweer kon niet voorkomen dat veel van de inboedel van het Knopjesmuseum verloren ging. ,,We hebben hier tien jaar aan gewerkt en zouden bijna open gaan. Het zijn Armando-taferelen", zegt Harmen Zijp van het museum, doelend op de grote museumbrand in 2007, waarbij het Armando-museum in de Elleboogkerk in vlammen opging.

Het knopjesmuseum zou op vrijdag 12 februari haar deuren openen voor het grote publiek. Het moest een museum worden met een collectie vreemd uitziende objecten waarmee de speelse, wetenschappelijk of esthetische nieuwsgierigheid van de bezoeker aangewakkerd zou worden.

De brandweer is vrijdagavond ruim anderhalf uur bezig geweest met het blussen van de brand, voordat om 20.23 uur het sein brandmeester werd gegeven. In totaal werden vier blusvoertuigen en twee hoogwerkers ingezet.

ONTSTAAN De brand is ontstaan door laswerkzaamheden in het gebouw. Harmen Zijp, mede-initiatiefnemer van het museum, was getuige van het ontstaan van de brand. ,,Ik heb nog drie brandblussers leeggespoten, maar het mocht niet baten'', aldus Zijp.

Gedurende de grote brand hield de redactie een Liveblog bij. Kijk hier voor de gebeurtenissen.