Amersfoortse autoverkoper opgelicht na Marktplaatsadvertentie

AMERSFOORT Een man uit Amersfoort is het slachtoffer geworden van oplichting, meldt de politie op opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht. Hij had zijn auto te koop gezet op Marktplaats. Hij komt tot een overeenkomst met een koper. Die doet alsof hij geld overmaakt naar de rekening van het slachtoffer, maar die betaling blijkt vals te zijn.

De oplichter doet alsof hij via de ING app op zijn telefoon de koopsom van bijna 15-duizend euro heeft gestort op de rekening van de verkoper. Als de mannen het kenteken gaan overschrijven, blijkt dat de zogenaamde

koper geen identiteitsbewijs bij zich heeft. Daaom wordt de auto overgeschreven op de naam van een vriend die met hem mee is.

Als alles is afgehandeld, rijdt de koper en zijn vriend weg met de auto. Eenmaal thuis ontdekt de Amersfoorter dat er helemaal geen geld op zijn rekening is gestort. Hij doet aangifte van oplichting.

VERKOCHT Uit onderzoek blijkt dat de auto voor 10.000 euro is verkocht, aan een garagebedrijf in Soesterberg. De recherche stelt een onderzoek in. De jongeman op wiens naam de auto was gezet tijdens de 1e verkoop, wordt getraceerd. Deze 19-jarige Utrechter wordt aangehouden. Maar bij zijn verhoor doet hij alsof hij niets van de oplichting weet en geeft verder geen namen van zijn vrienden.

De man die de auto verkocht aan de garagehouder in Soesterberg deed zich voor als de 19-jarige Utrechter, maar blijkt een ander persoon te zijn. Hij is gefilmd door de bewakingscamera van de garage. Het is de man die in eerste instantie de auto van de Amerfoorter via Marktplaats wilde kopen, de oplichter dus.

SIGNALEMENT De dader is een lichtgetinte man van 20 tot 25 jaar en 1,80 meter lang. Hij heeft zwart, kort haar en droeg een blauwe trui en een wit overhemd.

Tips zijn welkom via tel. 0900-8844 of het digitale tipformulier.

Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.