• Carla Kogelman

Amersfoortse Carla Kogelman wint World Press Photo Award

AMERSFOORT De Amersfoortse fotografe Carla Kogelman is de winnaar van de World Press Photo Award, in de subcategorie Langetermijnprojecten. Haar inzending heet 'Ich bin waldviertel'.

Jarenlang volgde de fotografe het leven van twee zusjes en een aantal andere kinderen op het Oostenrijkse platteland, genaamd Waldviertel. ,,Het zijn zwart-witfoto's van hoe kinderen opgroeien op het platteland. Toen ik begon met het fotograferen van de zusjes waren ze 7 en 9 jaar oud, inmiddels zijn ze 10 en 13. De meiden groeien op, ik volg hun dagelijks leven. Ze doen wat ze doen en poseren dus niet. Juist daarom zijn de beelden zo aangrijpend of aansprekend. De foto's zijn puur en herkenbaar. Ze herinneren mensen aan hun eigen jeugd", verklaarde Kogelman in 2015 al tegenover De Stad Amersfoort.

Jij bent zelf opgegroeid op het platteland. Herkennen mensen uit grote steden zich ook in de foto's?

,,Zelf kom ik uit Twente. Ik herken het buitenspelen, het ruziemaken met mijn zusje het ontdekken van de wereld en hoe de meiden zich manifesteren in groepen. Maar ook de vrijheid van de zomer, het buiten zijn. Je hoort het al. Het maakt niet uit of je uit de stad komt of van het platteland, iedereen herkent dingen in mijn foto's. Ik zoek naar universele beelden."

Onlangs won de veelbekroonde documentairefotograaf nog de Zilveren Camera voor een fotoserie over het Sportfondsenbad in Amersfoort.