Amersfoortse filmmaker Jacob Dijker maakt debuut op Nederlands Filmfestival

'Het uur tussen hond en wolf' is een afstudeerfilm van Amersfoorter Jacob Dijker (21). Begin juli is de première, waarna de film op het Nederlands Filmfestival en in diverse vestzaktheaters is te zien.

Arjan Klaver

Met de actie proberen we aandacht voor de film en de thematiek te krijgen", aldus Dijker, die op deze doordeweekse draaidag met zijn crew een van een 27 pagina's tellend script vastlegt. „Elke pagina betekent een minuut film", meldt de geboren en getogen Amersfoorter. Hij volgt de filmopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij studeert dit jaar af, met een zelf geschreven en geregisseerde film. De Amersfoorter wil na zijn opleiding als regisseur aan de slag. Zijn crew bestaat grotendeels uit hbo-studenten, waarvan een deel dit studiejaar afstudeert. Daarnaast heeft Dijker hard gelobbyd om een professionele opnameleider en een aantal bekende acteurs belangeloos te laten acteren voor zijn film. „Zo heb ik de medewerking gekregen van 'Penoza' acteur, Hubert Fermin, 'Pietje Bell' acteur Stijn Westenend en Noel Keulen.

Vandaag vinden de opnamen plaats in een studio. En de opnameleidster is Lea Noordhoek, bekend van Bloed, Zweet & Tranen, een film over het leven van André Hazes. Daarnaast kan ik rekenen op een hoop facilitaire steun. Toch blijft een aantal zaken over waar geld voor nodig is. Denk aan de huur van camera-apparatuur, het verblijf van cast en crew op de draailocatie, catering tijdens de draaidagen en de post-productie van de film. Kijk, toen ik aan de opleiding op de filmacademie begon, lieten de docenten doorschemeren dat we alvast een spaarpotje moesten aanleggen voor het financieren van een afstudeerfilm. Om deze film te kunnen maken, zijn wij dus afhankelijk van de steun van zowel particulieren als bedrijven. Als afstuderende crew van de Nederlandse Filmacademie zijn wij namelijk zelf verantwoordelijk voor de financiering en realisering van de film."

BANKDIRECTEUR 'Het uur tussen hond en wolf' duidt de schemering en de tijd van de vespers. Rijker heeft over deze schemering een politieke thriller geschreven die gaat over een invloedrijk columnist die op televisie en in de schrijvende media zijn mond vol heeft van de financiële wereld. De columnist ageert tegen één bankdirecteur die hij als het kwaad van de sector ziet. Hij roept op deze bankier te stoppen voordat een tweede crisis zich aandient en het dus te laat is. Op een zaterdagochtend staat een oud-collega van de columnist bij hem op de stoep. Deze man beweert, geïnspireerd op de tekst in de column, de bankdirecteur vermoord te hebben. De columnist wordt voorts meegesleurd in een dubieus spel tussen fictie en realiteit en moet een manier vinden om zijn reputatie te redden. „Ik vind het belangrijk om een maatschappelijk verhaal over de lastige grens tussen idealisme en realiteit te vertellen. Het demoniseren van publieke figuren en het oproepen tot het stoppen van hen is en blijft nog steeds een ingewikkeld en actueel thema. Ook deze moord zou tot een publieke discussie kunnen leiden in een wereld waarin de bankwereld in mijn ogen een gedemoniseerd instituut is. Wat ik laat zien is een les. Ik houd een spiegel voor." Opmerkelijk: Jaap, de vader van Rijker, vertolkt de rol van de vermaledijde bankdirecteur. „Het kostte moeite mijn vader in een net pak te krijgen", bekent de regisseur in de dop. „Hij is, buiten de camera's net als ik niet zo geporteerd van de bancaire wereld."

BUFFELEN Op deze doordeweekse dag is het hectisch op de filmset, als weer een pagina uit het script aan de beurt is. 'Columnist' Hubert Fermin en Stijn Westenend, die de presentator speelt van het actualiteitenprogramma 'Van Leeuwen Laat', zijn verwikkeld in journalistieke discussie. Rijken staart tijdens de opnamen naar de beelden die de cameraman vangt. De Amersfoorter werkt nauwgezet. Geen enkel detail ziet hij over het hoofd. De scene, waarin de foto van gevreesde bankdirecteur wordt getoond, moet een paar keer over. En steeds weer proberen de acteurs Hubert Fermin en Stijn Westenend de voorgaande shots te overtreffen. „Over een paar dagen gaan we buitenopnamen maken", aldus Rijken. „Dat gebeurt onder meer rondom een boerderij in Oudewetering. Daarna beginnen we aan de montage."

CROWDFUNDING Voor de Amersfoorter en zijn crew is het buffelen, voordat de rode loper wordt uitgerold voor de première. Rijken, die vroeger al met zijn broer Lukas filmische parodieën maakte op het razend populaire duo Koot & Bie, is vastbesloten om als scriptschrijver en regisseur door te gaan. „Eerst als zzp'er en wellicht komen dan producties op mijn pad die instanties als het Nederlands Filmfonds worden vergeven. Het werkzame leven van een scriptschrijver en regisseur gaat van project naar project. Maar, voorlopig heb ik mijn handen vol aan deze film die mogelijk de nodige mond-tot- mondreclame in de filmwereld gaat opleveren. En ik hoop natuurlijk dat de begroting sluitend kan worden via onze crowdfundingsactie. Bekijk de korte teaser van de film op: http://cinecrowd.com/nl/het-uur-tussen-hond-en-wolf-0."

foto Jacob Rijken: ,,Ik vind het belangrijk om een maatschappelijk verhaal over de lastige grens tussen idealisme en realiteit te vertellen.''