• zaterdag 11 april 2015, 14:27 uur. Rugbyclub Eemland organiseert dit jaar de NK Minis. De minis van RC Eemland hebebn net te horen gekregen dat ze uitgeschakeld zijn.

    CARLAKOGELMAN
  • CARLAKOGELMAN
  • zaterdag 30 mei 2015. 14:35 uur. Rugbyclub Emleand organiseert het Leo van Herwijnen toernooi. NIkki heeft nog niet echt een spelpositie. ze speelt 2e rij bij de benjamins.

    CARLAKOGELMAN

Amersfoortse fotografe Kogelman tweemaal genomineerd voor Zilveren Camera

AMERSFOORT/HILVERSUM De Amersfoortse fotografe Carla Kogelman is in twee categoriën genomineerd voor de prestigieuze Canon Zilveren Camera. Presentator Wilfried de Jong maakt op zaterdag 23 januari in Museum Hilversum de winnaar van de beste persfoto en de Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek van het afgelopen jaar bekend.

In de categorie sport serie maakte Kogelman een impressie van Rugbylub Eemland waarvan enkele beelden eerde in De Stad Amersfoort te zien waren (foto's). In de categorie Portret (serie) fotografeerde ze Keiskamma vrouwen. De Keiskamma Trust is een maatschappelijke organisatie in de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap, die hoop en steun wil bieden aan de kwetsbaren in de samenleving, met behulp van holistische en creatieve programma's en samenwerkingsverbanden.

De jury, onder voorzitterschap van Marc Prüst, heeft de ingestuurde foto's beoordeeld en een shortlist samengesteld met de genomineerden. 'De Canon Zilveren Camera is meer dan een prijs voor fotografie. Naast fotografische kwaliteit is de jury op zoek geweest naar goede journalistieke verhalen die het jaar 2015 kenmerken.'

Dit jaar zijn door 592 deelnemers maar liefst 12.493 foto's ingestuurd in negen verschillende categorieën, waaronder dagelijks nieuws, natuur en sport. De twee winnaars ontvangen een geldbedrag van 2.500 euro en van Canon een voucher van 2.500 euro.

De jury roemt de variatie en de kwaliteit van de ingestuurde foto's, die meedingen naar de belangrijkste prijs voor fotojournalistiek en nieuwsfotografie van Nederland. 'Niet alle nieuwsgebeurtenissen komen langs, maar het overzicht van de genomineerde foto's laat goed zien waar de journalistieke aandacht dit jaar naar uitging', aldus Prüst. 'De jury heeft nadrukkelijk geprobeerd een genuanceerd beeld te geven van het afgelopen jaar, zonder hierbij te streven naar volledigheid.' De jury zocht naar verhalen die verder gingen dan de registratie van nieuwsgebeurtenissen; achtergrondverhalen over de buitenwijken van Parijs en de reis van een streepjestrui zijn daar goede voorbeelden van.

Persfotografen zijn altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken om hun verhaal te vertellen. Speciaal daarvoor is de Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek in het leven geroepen. De jury is vol lof over de inzendingen van deze belangrijke pioniers binnen het vakgebied van de fotojournalistiek; een aantal fotografen laat met hun inzendingen op overtuigende wijze zien dat fotojournalistiek een enorme impuls krijgt door vernieuwende elementen op gebied van vorm, technologie en inhoud. Genomineerd zijn de crossmediale productie over klimaatverandering: www.volkskrant.nl/klimaat, The Island of All Together, waarin Marieke van der Velden en Philip Brink toeristen en vluchtelingen uitnodigden om met elkaar in gesprek te gaan, en het multimediale project Imperial Courts van Dana Lixenberg en Eefje Blankevoort, dat over een periode van twintig jaar het verhaal vertelt van een sociaal woningbouwproject in LA.

De Canon Zilveren Camera prijs bestaat 67 jaar en wordt dit jaar voor het eerst in Museum Hilversum uitgereikt. Aansluitend opent op zondag 24 januari de expositie. 'Door naar nieuwsfotografie te kijken worden we ons meer bewust van de wereld om ons heen en de tijd waarin we leven. Op museale manier worden de beelden geabstraheerd van de context en in de meest pure vorm getoond, losgeweekt van krant of bulletin', aldus Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum. 'Het is een uitnodiging tot reflectie.' Hij is enthousiast over de samenwerking met Stichting de Zilveren Camera: 'Een mooie tentoonstelling met indrukwekkende foto's, die het verhaal achter het nieuws op een inspirerende en overtuigende wijze laten zien.' Na de openingstentoonstelling gaat de expositie op tournee door Nederland.

foto's Enkele beelden van Kogelman in de serie sport, 'Ik ben rugby', een impressie van jeugd en senioren bij Rugbyclub Eemland. Amersfoort, maart 2014 - mei 2015. Deze waren eerder te zien in De Stad Amersfoort. Voor de Zilveren Camera werden andere beelden uit dezelfde serie genomineerd.