• Wineke Onstwedder

Amersfoortse scholen debatteren over vluchtelingenproblematiek

AMERSFOORT Een recordaantal van 124 Nederlandse vo-scholen debatteert dit jaar op de 18de editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Scholen uit heel Nederland reizen naar Hilversum voor de eerste voorronde op vrijdag 27 november, waaronder 't Atrium, 't Hooghe Landt, het Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium en het Farel College uit Amersfoort.

De leerlingen gaan in debat met elkaar over actuele maatschappelijke thema's, zoals de vluchtelingenproblematiek. Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Utrecht en de gemeente Hilversum.

STELLINGEN De scholieren kunnen de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: ,,Daardoor is er ruimte voor actuele discussies zoals Zwarte Piet, IS en de EU-naheffing. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema's niet uit de weg.''

De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen: 'De beste leraren moeten verplicht worden overgeplaatst naar de slechtste scholen'; 'Gemeenteraden moeten worden verkozen door een loting uit volwassen burgers' en 'Nederland moet mensen met een sterk afwijkende cultuur geen permanente verblijfsvergunning geven'.

Het is het 18de jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-scholieren uit de bovenbouw en is één van de grootste scholierencompetities. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De dertig beste scholen gaan door naar de finale op de Universiteit Utrecht op zaterdag 23 januari.

Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm het World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.