• Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren

Amersfoortse scholieren debatteren tijdens voorrondes NK

AMERSFOORT Leerlingen van het Corderius College, GSG Guido, 't Hooghe Landt en Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort doen mee aan het NK Debatteren voor Scholieren. Ze nemen het op tegen ruim 110 andere Nederlandse scholen en gaan de verbale strijd met elkaar aan over actuele maatschappelijke thema's, waaronder LHBT-emancipatie, alcoholaccijns en het al dan niet herinvoeren van de stemplicht.

De eerste twee voorrondes van de eenentwintigste editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren vinden dit jaar plaats in Gorinchem.

DEBATSTELLINGEN De scholieren hebben zes weken de tijd om de debatstellingen voor te bereiden, maar horen pas vlak voor het debat pas of zij vóór of tegen de stelling moet pleiten. Daarnaast volgt er op de dag zelf nog een improvisatiestelling. De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen: 

Nederland heeft de verantwoordelijkheid om gelijke rechten voor LHBTI's in andere landen te bevorderen

Alcoholproducten moeten twee keer zo duur worden 

Iedereen wordt tot zijn 25e verplicht om te stemmen bij alle verkiezingen

FINALE Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. Per voorronde gaan de tien beste scholen door naar de finale in de Universiteit Utrecht op zaterdag 26 januari 2019.