• Dani Hagebeuk

Amersfoortse tiener bij beste 16 FIFA-spelers van de wereld

AMERSFOORT Na zijn WK-deelname van het computerspel FIFA 2017 kan Dani Hagebeuk zeggen dat hij bij de beste zestien spelers van de wereld hoort. De 18-jarige inwoner van Amersfoort kan terugkijken op een geslaagd toernooi in Parijs, al blijft er een nare nasmaak aanwezig. ,,Door een fout in het reglement moest ik eerder naar huis."

 

Jeroen van der Veer

 

Het kan gezien worden als smoesje, maar de feiten liegen er niet om. In de poule des doods werd Hagebeuk tweede, maar doordat er een speler gediskwalificeerd werd ging hij opeens als nummer vier door ,,Nog altijd weet niemand hoe dit kon. Nadat er iemand uit het toernooi werd gezet, keek men naar onderlinge resultaten. Drie personen stonden op hetzelfde aantal punten en eigenlijk zou dan gekeken worden naar het doelsaldo. Die was in mijn voordeel, alleen veranderde dat dus opeens."

De inwoner van Kattenbroek kwam daardoor maandag in de knock-outfase direct de grote favoriet tegen en tegen hem verloor hij op het nippertje. Inpakken en wegwezen was de boodschap en geen grote geldprijs meenemen vanuit Parijs. ,,Erg zuur", bekent Hagebeuk. ,,Ik was beter en kwam 3-1 voor met nog veel mogelijkheden om het telkens te beslissen. Ik heb gevoetbald als een wereldkampioen, maar mocht het net niet zo zijn. Het eerste potje won ik nog met 3-2, maar daarna ging ik 2-4 onderuit."

Ondanks dat de teleurstelling groot was, is hij dinsdag alweer vol goede moed en kan hij zijn prestaties relativeren. Sinds een jaar is Hagebeuk fanatiek speler van het computerspelletje op de gameconsole en hij durft geen schatting te maken hoeveel wedstrijden hij al gespeeld heeft. ,,Dat is niet meer bij te houden."

Het begon allemaal toen hij vorig jaar in Hoogenveen derde werd bij een landelijk toernooi. ,,Toen kreeg ik door dat ik er goed in was en ben ik meer gaan spelen. Daarna werd ik een keer derde en vervolgens zes keer achter elkaar eerste."

Vrienden durven inmiddels al niet meer tegen Hagebeuk te spelen en dat komt mede omdat hij de nummer één FIFA-speler van Nederland is. ,,In Hilversum won ik het Nederlands Kampioenschap en daarom mocht ik dit weekend naar Parijs. Ik ben ook gestopt met mijn studie. Ik wil mij volledig focussen op het computerspel."

Het afgelopen jaar haalde hij al flink wat prijzengeld binnen, waarbij men moet denken aan duizenden euro's en bijvoorbeeld een televisie. Toch droomt Hagebeuk groter. ,,Profclubs stellen nu allemaal een FIFA-speler aan om hun club te vertegenwoordigen. Mijn management is momenteel bezig om dat voor mij te regelen. Dat kan nationaal zijn, maar ook internationaal."

In de tussentijd bereid de tiener zich alweer voor op het volgende toernooi. Zo zal hij aankomend weekend niet buiten te vinden zijn en is hij opnieuw één met zijn speelcomputer. ,,Ik moet vier weekenden lang veertig wedstrijden per weekend online spelen. Behoor ik dan opnieuw tot de top, dan mag ik naar Londen voor een internationaal toernooi. Dat is mijn doel, want ik wil revanche nemen op het Wereldkampioenschap in Parijs."