• Janny van der Heijden en Robert van Beckhoven van Heel Holland Bakt.

    Sander Koning

Anna Yilmaz uit Amersfoort wint finale Heel Holland Bakt

AMERSFOORT Anna Yilmaz is de winnares van het tv-programma Heel Holland Bakt van omroep Max. In de uitzending van zondagavond was te zien dat de 29-jarige Amersfoortse mede-finalisten Maroeska en Nicole versloeg.

De Amersfoortse 'overleefde' negen afleveringen, versloeg meer dan 500 andere kandidaten en volbracht 27 bakopdrachten. Anna is verheugd dat ze het televisiegeheim eindelijk kan delen met anderen: ,,Ik dacht dat ik flauwviel toen m'n naam werd genoemd. Ik had wel goed commentaar gehad, maar dat wil nog niet zeggen dat je jezelf de winnaar kunt noemen; ook niet in je hoofd. Maar het is me gelukt en dat voelt als een droom. Ik kan het nog steeds niet geloven!''

GRAVITY CAKE Het spektakelstuk van de finale, de laatste opdracht van dit seizoen, was een Gravity Cake: een baksel waar zwaartekracht geen invloed op lijkt te hebben. Volgens de jury, bestaande uit culinair publicist Janny van der Heijden en patissier en boulanger Robèrt van Beckhoven, was Anna in alle afleveringen niet van haar stuk te krijgen.

Yilmaz woont in de Amersfoortse wijk Liendert en is in het dagelijks leven korporaal bij de marine. Naar het Heel Holland Bakt keken wekelijks miljoenen mensen. Yilmaz blonk dit jaar uit door klassiek te bakken, maar ook een experiment niet te schuwen. In de finale werden de laatste baksels als vanouds beoordeeld door juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden.

KIJKCIJFERRECORD Naar de finale van Heel Holland Bakt (NPO 1) hebben zondagavond bijna 4 miljoen mensen gekeken. Daarmee was het het best bekeken programma van de dag, volgens de Stichting KijkOnderzoek. Nooit eerder keken er zoveel mensen naar Heel Holland Bakt. Het record stond op 3.441.000 kijkers, voor de finale van vorig jaar. Vorige week werd dat al bijna gebroken toen er 3.439.000 mensen klaar zaten voor het bakprogramma.

Lees deze week een uitgebreid interview met Anna Yilmaz in de papieren editie van De Stad Amersfoort en op StadAmersfoort.nl.