• Hans Niezen

Archief Eemland gebruikt crowdsourcing bij beschrijven oude videofragmenten

AMERSFOORT Archief Eemland roept belangstellenden op mee te helpen aan de ontsluiting van de collectie van Omroep Amersfoort. Driehonderd gedigitaliseerde videobanden wachten op een beschrijving. Dit is een tijdrovende klus waarvoor het archief de hulp inroept van de inwoners van de stad en andere geïnteresseerden.

Gezamenlijk kan het werk sneller geklaard worden. Ervaring is niet nodig, wel passie voor het verleden. Na afloop worden de fragmenten geplaatst op www.archiefeemland.nl.

Iedereen kan helpen de fragmenten te beschrijven door de begin- en eindtijden van de videofragmenten aan te geven en vervolgens de informatie uit de database aan de videofragmenten te koppelen. Deelnemers kunnen een privérondleiding (met familie en vrienden) winnen, door de archieven in het Eemhuis of door de Amersfoortse grachten. Aanmelden kan op de projectwebsite www.velehanden.nl, het project van Archief Eemland heeft de naam 'Kijk je Rijker!'

Archief Eemland werkt in dit project samen met Vele Handen, de landelijke website voor erfgoedcrowdsourcing. Op www.velehanden.nl biedt iedereen de mogelijkheid om op eenvoudige wijze gedigitaliseerde archiefstukken en filmmaterialen online doorzoekbaar en toegankelijk te maken.

Het archiefmateriaal van Omroep Amersfoort is in augustus 2011 overgedragen aan Archief Eemland. De inmiddels gedigitaliseerde collectie bestaat uit vijfhonderd videobanden uit de jaren 1985 tot 2011. Het is heel divers en omvat alle facetten van de samenleving. In de zomer van 2013 hebben 37 mensen de eerste tweehonderd gedigitaliseerde videobanden van Omroep Amersfoort beschreven, opgedeeld in 1641 fragmenten. Deze staan inmiddels op www.archiefeemland.nl/collectie/film-en-geluid. De overgebleven driehonderd banden zijn, dankzij financiële steun van Stichting Waterlijn Amersfoort, ook gedigitaliseerd en klaar om beschreven te worden. De resultaten worden na afloop van het project aan de online videocollectie toegevoegd.

Archief Eemland is hét historisch informatiecentrum voor Amersfoort en de regio Eemland. Het raadplegen van de grote collectie cultuurhistorische bronnen op www.archiefeemland.nl is gratis. De Studeerkamer en activiteiten vinden plaatst in het Eemhuis op het Eemplein.