• Een van de publieksruimten in het Meander Medisch Centrum.

    Atelier Pro

Architecten vertellen over gebouw en omgeving tijdens Meanderexcursie

AMERSFOORT FASadE, forum voor architectuur en stedenbouw verzorgt zaterdag 14 april een excursie naar het Meander Medisch Centrum met medewerking van architect Hans van Beek en landschapsarchitect Bruno Doedens.

Thema is Vijf jaar 'Meander', zoals het ziekenhuis in de volksmond heet. Sinds de opening eind 2013 functioneert Meander alsof het er altijd geweest is. Voldoet het ziekenhuis ook aan de idealen en verwachtingen van de ontwerpers? Johanna van der Werff, directeur FASadE: ,,In 2013 organiseerde FASadE ook al een excursie door het toen nog lege ziekenhuis, ook met medewerking van de architect. We kregen een immense hoeveelheid aanmeldingen, waarvan we helaas velen moesten teleurstellen. Nu, met vijf jaar praktijkervaring in dit prestigieuze gebouw, bieden we weer een mooie kans aan geïnteresseerden! Meander verving in 2013 de twee oude ziekenhuizen, de Lichtenberg en St. Elisabeth. Beide waren toe aan vervanging; het denken over gezondheidszorg was achterhaald. Met het Meander werd, volgens de nieuwe eisen van de tijd, een zorginstelling gecreëerd van meer dan 100.000 m². Ondanks deze immense afmetingen wilde men een gebouw met een menselijke schaal.''

THEATER Atelier Pro uit Den Haag kreeg de kans om het nieuwe ziekenhuis te ontwerpen, terwijl dit architectenbureau nog niet eerder een ziekenhuis had gebouwd. Van der Werff: ,,Dat zie je ook wel terug, en dat bedoel ik in positieve zin. Vooral het interieur heeft weinig weg van een ziekenhuis. Het doet hier en daar zelfs denken aan een theater, met grote publieksruimten, veel grote kleurvlakken en shops en horeca, wat we tegenwoordig zo mooi 'beleving' noemen.''

PARKACHTIG Van der Werff: ,,Er lag een aantal belangrijke opgaven. Een ervan was om te zorgen dat iedereen, personeel, patiënten en bezoekers eenvoudig de weg zou kunnen vinden in het kolossale gebouw, door heldere verbindingen tussen de ruimten. Een andere opgave kwam voort uit de natuur- en cultuurwaarden van de locatie. Het stuk grond was onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, waar groen eigenlijk versterkt moest worden. Landschapsarchitect Bruno Doedens werd aangetrokken om het landschapsplan te maken. Hij toverde het terrein om tot een parkachtig gebied, aansluitend op het weidegebied dat vanaf het Eemmeer tot in het centrum van Amersfoort doorloopt. Bomen en beplanting werden daarom zoveel mogelijk gespaard. Ook werden gekapte bomen hergebruikt als gevelbekleding van de parkeergarage. In bijna alle ruimten is het omliggende landschap voelbaar. Bijzonder van deze excursie is dat deze inzicht geeft in de gedachtevorming van het ontwerpproces en een uniek kijkje in de huidige praktijk geeft.''

Deelnemen aan de excursie naar Meander Medisch Centrum op 14 april? Aanvang: 10.30 en 13.30 uur. Deelname is gratis. Geef bij aanmelding via pr@fasade.nl. svp. aan voor welk tijdstip. Meer info: www.fasade.nl.