• Lex van Lieshout

'Asbestsanering Kruiskamp succesvol afgerond'

AMERSFOORT In opdracht van de Alliantie zijn vanaf begin vorig jaar de bedrijven Dolmans Milieutechniek en SGS Search druk bezig geweest met de asbestverwijdering op de zolders van diverse sociale huurwoningen in de wijk Kruiskamp in Amersfoort. ,,De gastvrije ontvangst door de bewoners voor de medewerkers van Dolmans en SGS heeft substantieel bijgedragen aan het soepele verloop van de sanering", schrijft de Alliantie.

In 87 woningen van de in totaal 129 woningen waren asbesthoudende platen nabij de CV-ketel op zolder aangetroffen en heeft asbestverwijdering plaatsgevonden. De werkzaamheden hebben gemiddeld vier tot vijf werkdagen geduurd. Gemiddeld werden twee woningen per week aangepakt.

Bewoners werd de mogelijkheid geboden tijdelijk naar een hotel te verhuizen, maar konden ook kiezen voor een ongeriefvergoeding van 50 euro per dag.

Nadat het asbest was verwijderd, vond een eindcontrole plaats door een onafhankelijk laboratorium bestaande uit een visuele inspectie, het uitvoeren van luchtmetingen aangevuld met kleefmonsters. Als er geen asbestvezels meer werden aangetroffen, mochten de bewoners de ruimte weer betreden. De leefbaarheid van de sociale huurwoningen is met deze sanering verbeterd, doordat het risico op blootstelling aan asbest is 'weggehaald'.

De wijk Kruiskamp is een onderdeel van het programma Amersfoort Vernieuwt. Met Amersfoort Vernieuwt werken de gemeente Amersfoort, woningcorporaties de Alliantie en Portaal aan betere buurten met goede woningen.