• MFG-imaging/W.H.M. Heijmans

Audiotour 'Licht' op Ereveld gaat door

AMERSFOORT De theatrale audiotour 'Licht' op het Sovjet Ereveld in Leusden gaat definitief door nu ook de provincie Utrecht een subsidie van 10.000 euro heeft toegekend. Ook het vfonds en de gemeenten Leusden en Amersfoort steunen de realisatie van Licht.

Remco Reiding, oprichter van de Stichting Sovjet Ereveld, is verheugd over de steun. ,,Niet eerder zijn in de omgeving zulke activiteiten op een begraafplaats georganiseerd. We zijn bijzonder trots dat wij dit grote en unieke project met onze partners kunnen realiseren.'' Op donderdagavond 28 februari is er een pre-première voor genodigden. De feitelijke première volgt op zaterdagavond 2 maart.

Tijdens Licht loopt het publiek na zonsondergang op en rondom het Sovjet Ereveld in Leusden, waar 865 Sovjetsoldaten zijn begraven. Via een koptelefoon klinken verhalen die schuilen achter deze oorlogsgraven, gebaseerd op de jarenlange zoektocht van Reiding naar hun nabestaanden.

Licht bestaat uit een combinatie van verschillende genres. Zo zijn er journalistieke interviews en monologen die zijn ingesproken door stemacteurs. Acteurs kruisen je pad, terwijl lichtprojecties intussen lange banen werpen op het gras. Deze verhalen zijn uitgewerkt in vier exclusieve tours, ieder van een half uur. Vanwege het beperkt aantal plaatsen is het noodzakelijk te reserveren op de slechts zeven speelavonden via www.lichtopereveld.eu.

De theatrale audiotour Licht is gemaakt door Stichting Laudio, die eerder een programma heeft ontwikkeld voor de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn en de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margaten. ,,We hebben met eigen ogen gezien hoe daar is gewerkt met prudentie en gevoel voor de historische context," aldus Reiding. ,,Zo zal het over vijf weken ook in Leusden op het Sovjet Ereveld zijn. Met oprechte aandacht voor de gevallen Sovjet-jongemannen en hun door mij opgediepte verhalen uit de oorlogsjaren."