• Archief

Auteur Christa Anbeek over verlies

AMERSFOORT Café Zin geeft op 22 november het woord aan Christa Anbeek, hoogleraar in de Remonstrantse Theologie aan de VU. Na een interview over haar pas verschenen boek 'Joseph en zijn broer' zal ze met toehoorders in gesprek gaan over de fragiliteit van het bestaan en het taboe dat er nog steeds heerst op zelfdoding.

Maranke Pater

Eerder schreef Anbeek al de boeken 'Overlevingskunst' en 'Berg van de ziel', de laatste werd een bestseller. ,,Centraal in mijn boeken staat hoe religie en filosofie werken als je met verlies te maken krijgt. Ik ben zelf vanuit mijn eigen ervaringen gaan schrijven. Mijn vriend was overleden en ik schreef 'Overlevingskunst' als een brief aan mijn dochter van achttien. Daarom moest ik het ook begrijpelijk opschrijven. Het maakte dat mensen hun eigen ervaringen konden projecteren op het boek." Later schreef Anbeek het boek 'Berg van de ziel' met Ada de Jong, die tijdens een vakantie in de bergen op een middag haar echtgenoot en hun drie kinderen verloor.

SCHAAMTE Anbeek schaamde zich ervoor, dat ze dertig jaar na de zelfdoding van haar vader en broer, het verlies nog niet kon loslaten. ,,Ik was in een burn-out terecht gekomen en de gebeurtenissen van jaren geleden kwamen weer naar boven. Ik besloot mijn gedachten op te schrijven en wist dat ik hiermee ook anderen kon helpen." Het resultaat is haar onlangs verschenen boek 'Voor Joseph en zijn broer'. ,,Mijn boek gaat over kwetsbaarheid, de fragiliteit van het bestaan en hoe je hier een weg in kunt vinden."

EIGEN KEUZE Het boek is gericht aan haar kleinzoon Joseph en zijn nog ongeboren broertje. ,,Joseph is zo klein dat hij nog niet kan lezen. Toen ik nog jong was verloor ik in korte tijd mijn moeder, vader en mijn jongste broer, de laatste twee door zelfdoding. Ik wilde graag die lijn van destructie ombuigen naar iets positiefs." Zelfdoding geeft volgens haar een complexe dynamiek. ,,Als je achter blijft als nabestaande na een zelfdoding dan kun je last krijgen van een schuldgevoel. Degene die overleden is heeft er namelijk zelf voor gekozen om bij jou weg te gaan. Toen ik kinderen kreeg heb ik mijn vader zo gemist, ik had zo graag gewild dat hij mijn dochter had gezien. Ook bij het behalen van mijn diploma waren degenen die hadden moeten applaudisseren er niet. Het ingewikkelde was dat dit ook nog hun eigen keuze was."

TABOE Er heerst nog steeds een taboe om over zelfdoding te praten merkt Anbeek. ,,Ik krijg na een lezing over 'Joseph en zijn broer' altijd zoveel reacties van toehoorders. Dat ze een nicht hadden die haar leven had beëindigd of een zus. Het lijkt of mensen dan pas kleur durven te bekennen en erover kunnen praten."

Tijdens Café Zin wordt Anbeek geïnterviewd over haar boek. Het is haar missie dat mensen meer met elkaar in gesprek gaan over suïcide.

Inloop vanaf 19.45. Start programma: 20.00 uur. De Johanneskerk, Westsingel 30. Entree 7,00 euro. Café Zin is een initiatief van de Johanneskerk, vrijzinnige geloofsgemeenschap in Amersfoort.