• Jeroen van der Veer

Benefiet Festival voor Knopjesmuseum in De Flint

AMERSFOORT Het Benefiet Festival In de brand? Uit de brand! vindt op maandag 7 maart plaats in De Flint. Er zullen in de foyers en het restaurant van De Flint verschillende podia zijn, waar een keur aan artiesten belangeloos zal optreden voor het goede doel: Het bijeenbrengen van geld voor Het Knopjesmuseum. Het BenefietFestival, dat om 19.30 uur begint, is een initiatief van Ron Jagers, Roel Mulder en Mirjam Barendregt.

Op dit moment wordt gewerkt aan een programma met live muziek, cabaret, installaties, diverse acts en performances. Onderdeel van het Benefiet Festival is in ieder geval een veiling. Via de website indebranduitdebrand.nl zullen ook een aantal items geveild gaan worden.

Het Knopjesmuseum werd vrijdagavond, een week voor de opening, getroffen door brand. Terwijl de laatste hand werd gelegd aan de bijzondere inrichting en de 25 installaties zo goed als op hun plek stonden, sloeg het noodlot toe. Na het blussen van de brand, moest geconstateerd worden dat een deel verwoest is of door rook ernstig beschadigd is. Binnen enkele uren, en nadat de brandweer had aangegeven dat het pand betreden mocht worden, waren opruim- en schoonmaakploegen in de weer. En dat ging het gehele weekend door.

Aan het Knopjesmuseum, van het kunstenaarspaar Harmen Zijp en Diana Wildschut, is jaren gewerkt. Het is een plek waar kunst, wetenschap en techniek samenkomen in het oude fabriekscomplex van Warner Jenkinson (De War) en waar je als in een labyrint kunt gaan verdwalen. Het wetenschapsmuseum van de Spullenmannen dus. Voor kleine kinderen en volwassen kinderen. Voor iedereen die wil blijven ontdekken en nieuwsgierig is.

Vrijwilligers halen nu de installaties uit elkaar en kijken wat er gered kan worden. Schoonmaken, drogen. Twee installaties zijn weer werkend. Er wordt opgeruimd, leeggeruimd en schoongemaakt. Maar daarmee is er nog geen Knopjesmuseum.

Zondagmiddag 7 februari kwamen Ron Jagers, Roel Mulder en Mirjam Barendregt bijeen en gezamenlijk bedachten zijn het Benefiet Festival. ,,Het Benefiet Festival wordt georganiseerd om het Knopjesmuseum te helpen aan (bouw)materialen om het museum opnieuw op te bouwen en in te richten'', zeggen ze. ,,Ook zullen enkele installaties onherstelbaar verwoest zijn en opnieuw gebouwd moeten worden. Daarvoor is geld nodig. Geld dat we op het BenefietFestival met elkaar bijeen gaan brengen. Het wordt een festival met verschillende muzikale en culturele optredens en een veiling. Een veiling met kunstwerken, maar ook met een aantal andere spectaculaire items.''

KAARTVERKOOP Theater De Flint stelt het gebouw ter beschikking. Ook de kaartverkoop om het Benefiet Festival bij te wonen gaat via de website van De Flint lopen. De kaartverkoop start vrijdag 12 februari, de dag dat Het Knopjesmuseum eigenlijk feestelijk de deuren zou openen.

De organisatie van het Benefiet Festival ontvangt al veel steunbetuigingen en aanbiedingen van mensen die willen meewerken. ,,Hartverwarmend! Suggesties en bijdragen, vooral voor items of diensten die geveild kunnen worden, graag naar benefiet@indebranduitdebrand.nl .''

Lees hier meer over de verwoestende brand.