• Jeroen van der Veer

Benefiet Knopjesmuseum brengt ruim 22.000 euro op

AMERSFOORT De totale opbrengst van het benefietfestival voor het Knopjesmuseum bedraagt 22.223,59 euro. Dat hebben de organisatoren van het Benefiet Festival zaterdagochtend bekendgemaakt. Naast het festival op maandagavond 7 maart in Theater De Flint, dat bijna driehonderd betalende bezoekers trok, vond ook nog een (internet)veiling plaats en waren er diverse spontane acties.

Het totaalbedrag werd zaterdag door Ron Jagers, Roel Mulder en Mirjam Barendregt in De War bekendgemaakt en symbolisch overhandigd aan Harmen Zijp en Diana Wildschut. Zij zijn de in initiatiefnemers van het Knopjesmuseum dat op vrijdagavond 5 februari, een week voor de opening, getroffen werd door brand. Terwijl de laatste hand werd gelegd aan de bijzondere inrichting en de 25 installaties zo goed als op hun plek stonden, sloeg het noodlot toe. Na het blussen van de brand, moest geconstateerd worden dat een deel verwoest is of door rook ernstig beschadigd.

Maar zoals dat gaat bij rampspoed, waren er ook direct hulptroepen. Binnen enkele uren, en nadat de brandweer had aangegeven dat het pand betreden mocht worden, waren opruim- en schoonmaakploegen in de weer. En dat ging het gehele weekend door.

Aan Knopjesmuseum, van het kunstenaarspaar Harmen Zijp en Diana Wildschut, is jaren gewerkt. Het is een plek waar kunst, wetenschap en techniek samenkomen en waar je als in een labyrinth kunt verdwalen. Het wetenschapsmuseum van de Spullenmannen dus. Voor kleine kinderen en volwassen kinderen. Voor iedereen die wil blijven ontdekken en nieuwsgierig is. Het Benefiet Festival werd georganiseerd om het Knopjesmuseum en de andere gedupeerden te helpen geld voor (bouw)materialen om het museum opnieuw op te bouwen en in te richten. Ook moeten enkele installaties die onherstelbaar verwoest werden, opnieuw gebouwd worden.

Naast het festival was er ook een veiling via indebranduitdebrand.nl. Een keur van acts trad op 7 maart belangeloos op één van de acht podia op: muziek van de Amersfoortse jazzformatie HighFive tot de smartlappen van Joop en de Begonia's, theater van De Luie Honden, gedichten van stadsdichter Nynke Geertsma, een Zomaargasten van Oscar Kocken en Patrick Nederkoorn en absurdistische bijdragen van Ronald Snijders, bekend als komiek en tv-presentator, Fedor van Eldijk en de Markies-Generaal. Het publiek heeft de gehele avond kunnen genieten van de vele optredens, die alleen werden onderbroken voor een veiling met zeven topstukken. Onder leiding van Flint-directeur Harold Warmelink schoten de biedingen omhoog en werd een totaal bedrag van ruim 2.200 euro genoteerd.