Bewoners historische panden verwelkomen Vreemde Gasten

AMERSFOORT Een aantal bewoners van historische panden in Amersfoort kan op veel 'visite' rekenen in het weekend van 1 en 2 oktober. Want dan vindt het project 'Vreemde Gasten' plaats. In 61 huizen, een kerk en het bijzondere pand 'De Stad van Cahen' presenteren 125 kunstenaars nieuwe werken. Exposities die een heel ander beeld opleveren dan in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes.

,,Het is de bedoeling dat alles blijft staan in de huizen'', vertelt Andrea Scharroo, één van de organisatoren van 'Vreemde Gasten'. ,,Alleen wordt bijvoorbeeld het schilderij boven de bank vervangen door een werk van één van de deelnemende kunstenaars aan het project.'' Het project 'Vreemde Gasten' biedt op die manier ook een kijkje in de historische huizen, die voor de meeste mensen normaal alleen van de buitenkant zijn te bewonderen.

De kunstroute start bij de Stad van Cahen, een spraakmakend gebouw aan de historische Muurhuizen, waar momenteel uiteenlopende culturele en maatschappelijke instellingen zijn gevestigd. Het ontwerp werd zowel bejubeld als verguisd. Vandaar dat het jarenlang de poorten gesloten hield voor het grote publiek. Maar op 1 en 2 oktober is het gebouw voor iedereen toegankelijk. Dan worden er werken van alle deelnemende kunstenaars geëxposeerd, die voor 65 euro per stuk te koop zijn.

In de woonhuizen worden telkens werken geëxposeerd van twee kunstenaars uit verschillende disciplines; in de Xaveriuskerk laat kunstenares Judi Gor 'Het pad van de Pelgrims' zien, een werk waarbij zij gebruikmaakt van laserstralen en rookmachines.

Wie de complete route wil lopen, doet daar ongeveer een half uur over, exclusief het nemen van een kijkje op de verschillende locaties. Ook is het mogelijk om een wandeling langs de historische panden en kunstwerken te maken onder leiding van een gids.

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober is iedereen welkom van 12.00 tot 17.00 uur. De wandelingen met gids starten om 12.00 uur, 13.00 uur en 14.00 uur. Wie alles graag op papier wil hebben, kan bij de start van de route een catalogus kopen voor 5 euro. Daarin staan de deelnemende kunstenaars, de verschillende locaties en een plattegrond.

Meer informatie over Vreemde Gasten op www.vreemdegastenamersfoort.nl.