• Foto: 033energie

Bijeenkomst 033Energie over het 'Nieuwe Wonen'

AMERSFOORT Een mooi huis met optimaal wooncomfort en een gezond binnenklimaat, zonder te verhuizen en met dezelfde woonlasten. Dat is mogelijk met een Nul-op-de-Meterrenovatie. Donderdag 10 maart organiseert 033Energie, het energieloket van Amersfoort, een informatiebijeenkomst over 'Het Nieuwe Wonen'. ,,Wij willen mensen deskundig maken betreffende hun eigen huis", vertelt projectleider Herman Schotman.

Anne Vernooij

Tot de tachtiger jaren van de vorige eeuw werden woningen slecht geïsoleerd. Dat betekent jaar in jaar uit relatief hoge stookkosten. Bovendien zijn na dertig tot veertig jaar veel woningen toe aan groot onderhoud, zoals het vernieuwen van metselwerk, dak en kozijnen. Met de huidige bouwtechniek worden beide zaken tegelijk aangepakt. Bij een volledige Nul-op-de-Meterrenovatie van een rijwoning worden voor- en achtergevel en dak vernieuwd en optimaal geïsoleerd. Ook komen er zonnepanelen op het dak en krijgt de woning een nieuw verwarmingssysteem. De renovatie kan in één keer worden uitgevoerd of stapsgewijs. ,,Het gaat er om, waar wil je naar toe als huiseigenaar. Niet iedereen streeft naar de nul op zijn meter. Als dat wel je doel is, dan is eerst alleen de spouwmuur isoleren niet verstandig. Als je na verloop van tijd een stapje verder wilt, dan had je dit beter niet kunnen laten doen. Wij bieden een compleet ontzorgingspakket inclusief financieringswijzer. Als iemand bijvoorbeeld bij ons langskomt omdat hij last heeft van zijn luchtwegen, dan kun je dat oplossen door een nul op de meter renovatie. De woning krijgt een gezond binnenklimaat, dat zit er bij in."

MEER WAARD 033Energie heeft concepten waarmee een volledige renovatie in twaalf dagen wordt gerealiseerd zonder dat de bewoners hun huis hoeven te verlaten. Op basis van normaal energieverbruik is de energierekening nu gegarandeerd nul. De eigenaar verdient de kosten van de renovatie terug met de besparing op de energiekosten, bovendien is de woning aantoonbaar meer waard.

MAKE OVER De jaren dertig woning aan de Hunzestraat 7 in het Soesterkwartier is een goed voorbeeld van een Nul-op-de-Meterrenovatie. ,,Deze woning heeft een complete remake ondergaan. De gevels zijn compleet vernieuwd maar het ziet er uit alsof ze alleen maar zijn schoongemaakt. Ook de hele vloer is vervangen en op het dak liggen in het daksysteem verzonken zonnepanelen. Dat ziet er veel mooier uit dan zonnepanelen die rond een raam worden gelegd. De Welstandscommissie stelt hoge eisen aan de  renovatie van een jaren dertig woning, het moet zo dicht mogelijk aansluiten bij het uiterlijk van de wijk."

Tijdens de informatiebijeenkomst op 10 maart krijgen deelnemers heldere informatie over de aanpak, financiering en subsidies. Meer informatie over het programma en deelname aan 'Het Nieuwe Wonen' is te vinden op www.033energie.nl. Deelnemers maken kans op het winnen van één van vier Smappee energieverbruikmonitoren t.w.v. 199,00 euro.

foto Jaren dertig woning in het Soesterkwartier na renovatie Nul-op-de-meter.