• Marcel van Hoorn

Bijlholt: 'Wij willen softdrugs legaliseren' 

AMERSFOORT De vraag naar coffeeshops in Amersfoort is zo groot, dat de gemeente van de week besloten heeft om het vestigingsbeleid te versoepelen. Door het nieuwe beleid mag de stad straks zeven coffeeshops hebben, wat betekent dat er nog ruimte is voor drie nieuwe vestigingen. Op dit moment kent de stad drie shops en wil het gesloten Trenchtown zijn vergunning graag terug.

Jeroen van der Veer

Dat de regelgeving voor het eerst sinds twintig jaar versoepeld is, is vooral te danken aan D66-raadslid Tyas Bijlholt. Hij besloot in september het onderwerp aan te kaarten en vorige week is het gelukt om de regelgeving te versoepelen. ,,De drukte bij sommigen shops was zo groot, dat het zorgde voor overlast. Wij vonden dat hier iets aan gedaan moest worden en kregen een meerderheid mee. Door deze verandering zijn wij dicht bij ons einddoel gekomen; het legaliseren van softdrugs."

Omdat de vraag naar wiet te groot is, beaamt het college dat er nieuwe coffeeshops in Amersfoort moeten komen. De gemeente opent daarom vanaf 8 februari een formulier op internet, waarop ondernemers zich aan kunnen melden. De vorige vestigingscriteria maakten het vrijwel onmogelijk om een nieuwe coffeeshop te realiseren en daarom zijn de regels versoepelt. ,,De shops moeten nog altijd op afstand van de in groten getale aanwezige scholen gevestigd zijn. Logisch, alleen is er wel iets belangrijks veranderd. Er wordt nu naar loopafstand gekeken, in plaats van naar de hemelsbreedte", aldus Tyas Bijlholt.

Volgens het D66-raadslid is de komst van nieuwe coffeeshops van groot belang, om zo de drukte weg te halen bij de huidige ondernemers. Om toeloop bij deze shops te verminderen, is er door het nieuwe beleid ruimte voor drie nieuwe vestigingen. Hierbij denkt Bijlholt vooral aan Amersfoort-Noord. ,,Dat lijkt mij voor ondernemers het interessantst. Daar is er nog geen één gevestigd, terwijl er wel veel twintigers wonen."

BEGIN Bijlholt liep al langer met het idee om de regelgeving te versoepelen en mede door de steun van de coalitie is het gelukt. Toch is dit nog maar het begin, benadrukt het raadslid. ,,Er is nu veel witwas, omdat het produceren illegaal is. We willen graag de criminaliteit uit de stad halen en daarom denken we aan het reguleren van softdrugs. Misschien vraag ik burgemeester Bolsius wel om te lobbyen in Den Haag", aldus Bijlholt met een knipoog.

Wel wil Bijlholt benadrukken dat hij het gebruik van drugs niet wil stimuleren. ,,Maar iedere stad heeft er mee te maken en dus Amersfoort ook. Het is een idee, maar je kunt ook als gemeente zelf drugs kweken en coffeeshops bij jou laten afnemen. Hierdoor weet je precies wat er afgehaald wordt en heb je op een simpele manier het overzicht."

INTERESSE Geïnteresseerde ondernemers kunnen vanaf maandag 8 februari 9.00 uur tot en met zondag 6 maart hun interesse kenbaar maken via een digitaal formulier op de website van gemeente.