• Marc Satijn

Bijna een jaar wachten op een rolstoel

AMERSFOORT Hij heeft er bijna een jaar op moeten wachten, maar nu komt-ie dan eindelijk: de juiste rolstoel voor Frank Markus. De 55-jarige Amersfoorter laat weten dat de gewenste rolstoel nog deze week bij zijn woning wordt afgeleverd. Markus krijgt zijn rolstoel mede dankzij aandacht in de lokale media; zo verscheen begin juni in deze krant een artikel over zijn lijdensweg.

Jeroen de Valk

Het artikel was geschreven naar aanleiding van het 'Gesprek met de stad'; een avond waarbij inwoners van Amersfoort met politici in gesprek konden gaan. Markus legde bij deze gelegenheid uit dat hij al in september 2015 zijn eerste aanvraag deed voor de rolstoel, zonder enig effect. ,,Ik moet mij sindsdien kruipend door mijn huis begeven.''

Steeds weer moest hij bij een ander loket aankloppen en opnieuw zijn verhaal doen. En áls de ambtenaren eindelijk in actie kwamen, werden steevast 'de verkeerde mensen' gehoord; in ieder geval niet de psycholoog en ergotherapeut bij wie hij in behandeling was. Wél een huisarts, die er eventjes via Google probeerde achter te komen wat hij mankeerde.

Frank Markus concludeerde in het stadhuis: ,,De gemeente is bezig met procedures en bureaucratie, niet met de patiënt.'' Hij was meegetroond door raadslid Hans van Wegen (BPA) naar het 'Gesprek met de stad'. Van Wegen laat weten: ,,De heer Markus krijgt een hoogwaardige, lichtgewicht rolstoel die helemaal is aangepast aan zijn verminderde spierkracht. Hij is er erg blij mee. Maar het is natuurlijk een schande dat hij zo lang heeft moeten wachten.'' Volgens Van Wegen zou er in het stadhuis ook loket voor een casemanager moeten zijn; ,,Iemand die, na het ontvangen van de verklaringen van medici, snel knopen kan doorhakken.''

Markus lijdt aan een 'conversiestoornis', een progressieve ziekte waarbij de communicatie tussen de hersenen en het lichaam is verstoord. ,,Het lijkt of iemand mij met een afstandsbediening in zijn macht heeft. Ik zie een open deur, ik wil daar doorheen en dat lukt niet. Mijn benen doen iets héél anders dan wat ik wil.'' Omdat de aandoening weinig voorkomt - een conversiestoornis wordt in Nederland 1500 keer per jaar gediagnosticeerd - lijkt de medische industrie nauwelijks geïnteresseerd. De ziekte heeft een progressief verloop, met als symptomen: verminderde spierkracht, duizeligheid en willekeurige, schokkerige bewegingen. Markus moest zich tot deze week behelpen met een te grote rolstoel. Eerdere aanvrangen voor een andere rolstoel werden terzijde geschoven omdat hij er al één had.

De aangepaste rolstoel, die hij voor onbepaalde tijd mag gebruiken, is een 'Quickie Helium' en kost in de winkel tweeduizend euro.