• Marc van Seters

Bijzonder locatietheater op boerderijen in Hoogland

Nicoline Lans

HOOGLAND Theater Terra Incognita brengt theater, literatuur, muziek en kookkunst samen in een locatievoorstelling op veelal biologische boerderijen in het land. Het theaterstuk 'Zeyde. Kroniek van een onvervulde liefde' is, zo zegt Amersfoortse theatermaker Marius Gosschalk, een 'bijzondere beleving' en gaat op 23 mei in première op boerderij Heerlijkheid Groot Weede in Hoogland.

Gosschalk speelt in deze voorstelling samen met kok/acteur Bas Sloot en improvisatie, klezmer (instrumentale Jiddische muziek, red.) en jazzvioliste Tessa Zoutendijk. De regie is van Harm Ydo Hilberdink.

Het stuk is gebaseerd op de roman 'De vier maaltijden' van Meir Shalev en gaat over het verlangen naar vervulling in het leven. ,,Shalev is een meesterverteller", vertelt Gosschalk. ,,Ruim tien jaar geleden las ik 'De vier maaltijden' en ik werd door het boek gegrepen. Jarenlang vertelde ik over het boek aan allerlei keukentafels en ik hoorde geregeld dat het zo boeiend was en dat ik er iets mee moest doen. Dat wilde ik ook heel graag en nu is het er eindelijk van gekomen."

Het publiek ziet de voorbereidingen van een Joodse bruiloft. Terwijl de kok een feestmaal bereidt en de violiste zich warm speelt, ontvangt de ceremoniemeester al de eerste vroege gasten. Wie gaan hier trouwen? Wat is er aan de bruiloft voorafgegaan? ,,Tijdens de voorstelling word je meegenomen in de fantastische vertelling van het onsterfelijke jongetje Zeyde, zoon van drie vaders", legt Gosschalk uit. ,,Het wachten staat centraal in dit verhaal; wachten op levensvervulling, op de grote liefde, op de bruid. Maar wat als de bruid misschien niet komt? Wat dan? Wat als je stopt met wachten en loslaat? En waarom heeft het jongetje drie vaders? Het zou geen theater zijn als aan het eind niet alles anders blijkt dan gedacht. Maar dat het leven gevierd moet worden is belangrijk in het verhaal."

Tijdens de voorstelling wordt het publiek uitgenodigd aan tafel. ,,Ja, het publiek komt daadwerkelijk aan tafel en kan genieten van een maaltijd gebaseerd op de Jiddische keuken, live bereid door Bas Sloot. Hij heeft zich verdiept in de Jiddische keuken en het publiek zal onder andere proeven van de Japans-Joodse en Iraaks-Joodse keuken. Dat is ook de reden dat de kaartjes iets duurder zijn dan normaal gesproken voor een theatervoorstelling."

,,Alle zintuigen komen aan bod op prachtige boerenlocaties. Vervuld van liefde en verwarring, met fantastische beelden en klanken, vol vragen en met heerlijke gerechten in je geheugen, keer je terug in de dagelijkse realiteit." 'Zeyde' is op 23 en 24 mei te zien op boerderij Heerlijkheid Groot Weede in Hoogland. Op zondag 14 juni staat Theater Terra Incognita op de Ooievaarshorst in Den Treek en 23 augustus op boerderij Hogerhorst in Hoogland.

Verder zal het stuk gespeeld worden op verschillende boerderijen door heel Nederland. Voor meer informatie en kaarten: www.theater-terra-incognita.nl.

Het theaterstuk 'Zeyde' is op 23 en 24 mei te zien op boerderij Heerlijkheid Groot Weede in Hoogland.