• Arjan Klaver

BioLab: op de stoel van de wetenschap

AMERSFOORT Wetenschap is tegenwoordig een zaak van ons allemaal. De krant staat er vol van, reclameboodschappen schermen ermee en de overheid gebruikt onderzoek om besluiten te nemen. Daarnaast is er behoefte om zelf een bijdrage te leveren aan onderzoek. Het BioLab van Universiteit Amersfoort opent vanaf donderdag 8 september haar deuren voor degene die interesse heeft in biologisch of scheikundig onderzoek.

Arjan Klaver

Universiteit Amersfoort is een experimentele universiteit. Een vrijruimte voor jong en oud die met of zonder academische achtergrond maar wel met een flinke dosis interesse op de stoel wil zitten van een bioloog of scheikundige. Dit instituut voor burgerwetenschappen kent geen gescheiden departementen of faculteiten. Het onderzoek dat wordt gedaan bestaat uit de projecten van onafhankelijke onderzoekers die als coöperatie samen een verzameling onderzoeksfaciliteiten delen en van elkaars kennis en vaardigheden gebruik maken.

„Er ligt hier op deze werktafel een logboek waarin de elke onderzoeker zijn of haar onderzoek nauwgezet documenteert", aldus Diana Wildschut. Zij vormt met Paul van Bree een van de drijvende krachten achter BioLab dat in hetzelfde pand zit als het FabLab dat op haar beurt onderdeel is van De WAR. „We zijn bijvoorbeeld met de Universiteit in Wageningen en Utrecht een onderzoek gestart naar kroos en Azolla. Dit zijn kleine waterplanten die op het wateroppervlak drijven en slechts enkele cm groot worden. Je kunt het plantje eten maar het eraf halen van de wortels is veel werkt. Ik wil weten of ze loslaten bij een osmotische shock. Alles wat ik doe staat in het logboek zodat ik de kennis deel. En zo kunnen hier uiteenlopende onderzoeken plaatsvinden. Desgewenst kunnen biologen of scheikundigen de geïnteresseerden helpen om het onderzoeksproces een overzichtelijke structuur te geven. Zo hadden wij hier een paar dagen geleden een jongen die het organisch leven in een druppel slootwater eens onder een microscoop wilde zien. Hij heeft een hele middag genoten. En hij stak er iets van op."

Maar er zijn ook ambachtslieden bij die een innovatie proberen uit te dokteren. Zoals Paul van Bree. „Ik hen ooit gedroogde meloenschillen gebruikt als lampenkap", legt Van Bree uit. Hij is in het dagelijks leven meubelmaker en productontwikkelaar. „En nu wil ik iets anders ontdekken via een natuurkundig principe. Daar kan Diana, een technisch onderwijs assistent, een bioloog of een natuurkundige die zijn of haar kennis en diensten beschikbaar stelt aan BioLab mij bij helpen. „Ik leer hier de wetenschappelijke stappen te zetten naar een innovatie."

WORKSHOPS Daarnaast is het BioLab opgezet om workshops te organiseren. „Zo hebben we een bioloog die onderzoek doet naar de herkomst van stuifmeel in honingraten zodat de vliegroute van bijen in kaart kan worden gebracht", aldus Diana. „Een ander houdt zich bezig met micologisch onderzoek naar paddenstoelen. En ik houd mij bezig met de bodemvervuiling op het terrein van De WAR. Als we straks de opstallen hebben aangekocht, dan weten we min of meer hoe we via bio-remediatie de vervuiling kunnen aanpakken. Kom langs op 8 september of op een andere donderdagavond."

Meer informatie is te vinden op www.biolabamersfoort.nl