• Archieffoto: Henny Jansen/BDU

Blauwalgen aangetroffen in Hoogland en Vathorst

HOOGLAND Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen op twee locaties in Amersfoort. Het gaat om de vijver gelegen aan de Berkenlaan, Plantaanweg, Meidoornpad in Hoogland en in de vijver De Bron in Vathorst. In De Bron is de blauwalg zowel aan de kant van Veluwemeer en Victoriameer aangetroffen als aan de kant van Veluwemeer en Zwarte Zee. De gemeente plaatst waarschuwingsbordjes die wijzen op de gevaren van blauwalg.

Blauwalgen kunnen bij warm weer ontstaan en vormen een dunne drijflaag op het water. Mensen die besmet water aanraken of inslikken, kunnen

huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden.

Bij de betreffende vijver worden waarschuwingsbordjes geplaatst. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de vijver te laten zwemmen of van het water te laten drinken.