• Archieffoto

Bodycams weer terecht na poging tot wurging bij agente

AMERSFOORT De bodycams waarmee het geweldincident tegen hulpverleners mogelijk is gefilmd, zijn weer terecht. In de nacht van vrijdag op zaterdag ging het op de Nieuweweg in Amersfoort mis toen een verdachte een agente probeerde te wurgen. Een groep van zes personen keerden zich tegen de politie en daarbij vreesden agenten voor het leven van de vrouwelijke collega. 

Jeroen van der Veer

Een groep van zes personen keerden zich rond 03.00 uur tegen de politie, toen zij iets zeiden over het vernielen van een ruit. Toen de groep van twee vrouwen en vier mannen zich met het gesprek tussen een vrouw en de vrouwelijke agent begon te bemoeien, kwamen drie agenten assistentie verlenen. 

Een 21-jarige man sloeg daarop de agente en begon haar te wurgen. Haar collega's pasten geweld toe om haar te ontzetten uit haar levensbedreigende situatie. Omdat dit geen effect had op het verzet en geweld door de groep, werd met de inzet van het stroomstootwapen gedreigd. Daarop staakte de 21-jarige man direct zijn wurgpoging en de groep stopte met verzet en het geweld.

Door de situatie raakte drie politiemensen gewond en de gewurgde agente moest zelfs naar het ziekenhuis. Hier is geconstateerd dat zij een hersenschudding heeft en letsel aan het gelaat. Zodra zij hiertoe in staat is, zal zij aangifte doen van poging doodslag.

Alle zes de personen zijn aangehouden en mogelijk staan hun daden op video. Bij het gevecht verloren de agenten hun bodycams en werd er een oproep geplaatst om uit te kijken naar de cameraatjes die zij bij zich droegen. Deze zijn inmiddels gevonden, laat politie Amersfoort weten.